Deputatul Bogdan Ivan a participat ieri, la Bruxelles, la Romanian Digital Day, în Parlamentul European. „Digitalizarea inteligentă, o șansă pe care nu avem voie să o pierdem!”
Deputatul Bogdan Ivan Gruia a vorbit în deschiderea Romanian Digital Day din Parlamentul European despre „două lucruri foarte importante pentru modernizarea României cu ajutorul tehnologiei:
- legislație prietenoasă prin consultarea tuturor actorilor (companii, universități, societate civilă) prin Grupul de lucru IT&C al PSD lansat în urmă cu o săptămână și prin Grupul Law and Technology Lab al Comisiei IT&C din Camera Deputaților al cărei Vicepreședinte sunt;
- deschiderea județului Bistrița-Năsăud către investitori în tehnologie, digitalizarea serviciilor publice și valorificarea potențialului uriaș al județului nostru.
Interesul companiilor de IT&C în zona Bistrița-Năsăud, schimbul de idei pe care l-am avut cu managerii celor mai mari companii românești la nivel mondial precum Bit Defender, eMag, NTT Data, UiPath îmi conferă încrederea că putem crea la Bistrița un mic… Cluj”, a transmis deputatul Bogdan Ivan.
Acesta s-a arătat impresionat de interesul antreprenorilor din Bistrița-Năsăud pentru digitalizare. „Mai ales că schimbul de date importante dintre privat și Administrație pentru împrumutul de bune practici și pentru modernizarea administrației publice este o condiție indispensabilă a dezvoltării pe toate planurile”, a subliniat deputatul.
Digitalizarea nu este un moft, ci o necesitate a progresului economic – consideră Bogdan Ivan. „Făcută cu rațiune și curaj, fără a încălca intimitatea și drepturile fundamentale, o modernizare a proceselor și serviciilor publice și private e obligatorie.
Putem evolua ca țară, ca județ, ca municipiu doar dacă întindem mâna viitorului. Digitalizarea este o șansă pe care noi cei din Bistrița-Năsăud nu avem voie s-o pierdem. Și n-o vom pierde!”, a concluzionat Bogdan Ivan.
Digitalizarea este un mijloc prin care se poate ajunge la reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, dar pentru asta sunt necesare reforme structurale profunde precum:
-Reducerea numărului de ministere la 15-16, la fel cum este in Franţa şi Germania;
-Desfiinţarea agenţiilor şi instituţiilor care nu sunt neapărat necesare, atribuţiile lor putând fi preluate de alte instituţii, simultan cu o descentralizare reală;
-În administraţia locală, păstrarea acelor primării care servesc peste 8.000 de cetăţeni, şi comasarea celorlalte;
-Reducerea numărului de judeţe la 16, într-o primă etapă, apoi la 8, echivalente cu regiunile de dezvoltare;
– Înlocuirea instituţiilor care servesc acum cetăţenii prin numerosi funcţionari, cu aplicaţii informatice care funcţionează nonstop, online.
Restul e cancan.