0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Știai că aceste 5 lucruri au fost inventate în Franța?

Francezii au oferit lumii nenumărate lucruri importante, fără de care nu ne-am putea imagina viața de astăzi, ca de exemplu fotografia, aspirina sau motorul cu combustie internă. Pe lângă acestea, francezii au descoperit și anumite lucruri care pur și simplu ne fac viața mai frumoasă și mai distractivă. Mai jos vom vorbi despre 5 dintre sutele de descoperiri realizate de către inventatori francezi de-a lungul ultimelor șase secole.

Conservele

Napoleon era perfect conștient de faptul că armatele sale depindeau într-o bună măsură de calitatea hranei pe care o găseau pe drum, deoarece în acea perioadă încă nu se descoperise nici o tehnică de conservare a mâncărurilor.

Soldații săi erau nevoiți deseori să se alimenteze cu furaje, în lipsă de altceva, așa că împăratul s-a hotărât să ofere o recompensă de 12.000 de franci din aur oricărei persoane care ar putea găsi o soluție viabilă în acest sens.

Premiul a fost revendicat de Nicolas Appert, care a inventat procesul de conservare al alimentelor prin sterilizare și etanșare. Așadar, primele conserve, sub formă de borcane și cutii metalice, au fost realizate în anul 1795, în Franța.

Fotografia

Prima fotografie din istorie a fost realizată în anul 1822, de către Nicéphore Niépce, un inventator care este cunoscut și pentru că a realizat primul motor cu combustie internă din lume. Pentru a realiza prima fotografie, a fost nevoie de câteva ore bune de expunere.

Însă Niépce și-a perfecționat metoda alături de Louis Daguerre, un celebru pictor, scenograf și inventator al dioramei, reducând durata developării fotografiilor la doar câteva minute. Atunci când a aflat despre existența acestei descoperiri, în anul 1839, guvernul francez a cumpărat secretul celor doi inventatori și l-a oferit în mod gratuit tuturor statelor interesate, cu excepția britanicilor, care au fost nevoiți să plătească o taxă pentru a-l primi.

Aspirina

Hipocrate a descoperit cu mai bine de două mii de ani în urmă că, mestecarea scoarței de salcie ameliora durerile și reducea febra, iar motivul era tocmai prezența unei cantități mari de salicină. Problema era că, substanța respectivă cauza iritații la nivelul stomacului. Chimistul francez Charles Gerhardt a găsit o rezolvare pentru această problemă în anul 1853, combinând salicilatul de sodiu cu clorura de acetil, iar rezultatul este acidul acetilsalicilic, unul dintre cele mai răspândite medicamente din lume. Gerhardt a abandonat însă cercetările, așa că aspirina a intrat în producție abia în anul 1899, atunci când un chimist german pe nume Felix Hoffmann a produs o formă pură și stabilă a aspirinei.

Blackjack

Acest joc a apărut în secolul al XVI-lea, în Franța, sub denumirea de „Vingt-et-Un”, care se traduce prin „21”. Se pare că Blackjack-ul este un derivat al jocului „Chemin de Fer”, care presupunea atingerea unui punctaj de 9, din două sau trei cărți și era jucat la curtea regală franceză în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea.

Jocul a primit denumirea de „Blackjack” abia în secolul al XX-lea în Nevada, atunci când anumiți organizatori ofereau un bonus atunci când cineva obținea punctajul maxim, având în mână un valet de culoare neagră (pică sau treflă). Astăzi, este unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din lume și poate fi găsit sub mai multe forme la cazinourile online.

Margarina

Faptul că o națiune care este cunoscută pentru dragostea față de unt a inventat margarina este oarecum bizar. Împăratul Napoleon al III-lea dorea să găsească o alternativă mai ieftină pentru unt, pentru a o oferi populației sărace și membrilor armatelor sale. Soluția a venit din partea chimistului Hippolyte Mège-Mouriès, care a creat uleiul hidrogenat în anul 1869, pornind de la grăsime de vită.

Interesant este că francezii au hotărât să nu folosească această variantă și doi ani mai târziu, au vândut brevetul unui producător olandez. Și istoria ne-a demonstrat că au făcut bine că nu au folosit-o, pentru că un secol mai târziu, oamenii de știință au început să găsească conexiuni între consumul de margarină și problemele cardiovasculare.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...