Potrivit directorului Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan, prețul la lemnul de foc pe picior nu a crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, bistrițenii plătesc mai mult pe pentru a-și încălzi locuințele cu lemn. Cum explică aceste creșteri directorul Direcției Silvice:
Într-un interviu acordat ziarului Bistrițeanul.ro, directorul Direcției Silvice Gheorghe Ivan a spus că prețul lemnului nu a crescut în ultimii ani:
„Noi vindem lemnul pentru încălzirea locuințelor la prețul de 330 de lei plus TVA. Ăsta este prețul la tarabă. Lumea vorbește că lemnul s-a scumpit, se vorbește la televizor că lemnul s-a scumpit. Prețul lemnului pe picior, în pădure, nu s-a scumpit în ultimii 3 ani de zile. Vorbesc despre pădurile statului”, a spus Gheorghe Ivan.
Cum au ajuns totuși bistrițenii să plătească mult mai mult pe lemnul de foc? Directorul Direcției Silvice susține că prețul plătit de bistrițeni este mai mare pentru că a crescut prețul de exploatare. De asemenea, proprietarii de păduri, conform legislației în vigoare, pot să își stabilească prețurile singuri.
„Nu am știință ca alții să fi trecut de prețul acesta, pe picior (n.r. 330 de lei plus TVA). În schimb, s-a scumpit manopera, s-a scumpit combustibillul, s-au scumpit piesele de schimb la utilaje, cheltuielile, procesul tehnologic. Toate acestea fac ca lemnul de foc să ajungă mai scump la drumul auto sau depozit. Aici au crescut enorm de mult. Agenții economici dacă simt miros de sînge, pot să practice alte prețuri, pentru că piața reglează prețul”, a mai precizat Gheorghe Ivan.
Directorul Direcției Silvice a făcut și un calcul pentru o casă cu câteva camere pentru această iarnă. Ținând cont de prețurile practicate de Direcția Silvică, Gheorghe Ivan spune că asigurarea căldurii cu lemne în această iarnă ar scoate din conturile unei familii în jur de 3.500 de lei.
De aproape 15 ani v-am obișnuit cu cele mai noi și fierbinți informații și nu plănuim să continuăm altfel. Bistrițeanul.ro își propune să dezbată subiectele momentului cu cei care au toate răspunsurile într-o serie de mini-interviuri video. Începem cu Gheorghe Ivan, directorul Direcției Silvice Bistrița, alături de care am dezbătut problema lemnelor de foc. Fiți cu ochii pe noi!
Mai puteți citi:
Poi, are dreptate domul inginer Ivan . Din padure, pana la rampa comerciala… lemnele nu ” sar singure ” acolo … Toate serviciile sunt pe bani,inclusiv salariile moncitorilor care desfasoara aceste operatiuni si asa cum a spus… piesele utilajelor de lucru . Inca nici n-a calculat probabil si tansportul la domiciliul cumparatorului, taiatul lor si operatiunile pana ce lemnele ajung in ” lemnarie „… La o asa ( la curte ) aici in Bistrita si cartiere , ca sa ierneze in conditii decente, fara vre-o 7000 de lei, nimeni nu va iesi mai ieftin …