Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog susțin că județul nostru nu se află în top la traficul și consumul de droguri
După ce au prezentat câteva măsuri spre adoptare, însă care nu au fost pe placul comisiei care nici nu le-a adoptat, comisarii de poliție Maria Borcani și Ovidiu Miclăuș au fost întrebați de jurnaliștii prezenți, dar și de membrii comisiei de situația alarmantă din județul nostru.
Răspunsul a fost că situația nu ar fi atât de gravă pe cât se prezintă în mass media, iar informația potrivit căreia județul Bistrița-Năsăud a fi pe locul 2 la consumul și traficul de droguri la nivel național este una eronată.
În acest moment, instituția nu are date cu privire la traficul sau cu consumul de droguri din județ. În anul 2021 s-au prezentat la centru doar 47 de persoane care aveau nevoie de reabilitare, majoritatea cu vârste de peste 18 ani și cu probleme de natură penală.
Situația consumului de droguri la nivel național
Conform datelor prezentate de Guvernul României dintr-un raport elaborat de Agenția Națională Antidrog (ANA) pentru anul 2021, aproximativ 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog de-a lungul vieţii, în timp ce, 6% dintre ei au consumat și în ultimul an, iar 3,9% au consumat şi în ultima lună. Faţă de studiul anterior, se observă creşteri pentru toate cele trei tipuri de consum, însă cea mai importantă este în cazul consumului din ultima lună, a cărui rată de creştere este de 2,2 ori.
Studiul ESPAD 2020 (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) arată că România înregistrează procente peste media europeană la debutul precoce (13 ani) în consumul de substanţe (alcool, droguri, tutun).
După ce comisarul de poliție Maria Borcani a prezentat strategia aprobată de Guvern pentru prevenire, evaluare și consiliere în ceea ce privește consumul de droguri în școli, a urmat o discuție referitoare la modalitatea de aplicare a strategiei care nu ar putea rezolva problema care este în creștere.
Colegul ei, Ovidiu Miclăuș, a declarat că „Referitor la consumul de droguri în școli, aici avem o situație atipică. Niciun traficant nu va vinde droguri în școli, ci în afara perimetrelor unităților de învățământ. Pe de altă parte, nu înseamnă că consumatorii nu pot să intre și să conume drogurile în școală.
Situația consumului în școli nu este cunoscută, efectiv în perimetrul școlilor. Fenomenul similar este și cu tutunul pe care elevii îl consumă în afara școlilor. Nu au fost raportate situații de consum de droguri în instituțiile școlare prin intermediul directorilor sau profesorilor”.
Bistrița-Năsăud nu ar fi pe locul 2 la consum și trafic de droguri
„Ideea este că toate articolele care au fost publicate în ultima vreme nu au un suport clar. Nu au fost menționate sursele ideii că suntem pe locul 2 (n.r. la trafic și consum de droguri la nivel național), din păcate nu știu de unde au fost scoase aceste informații, rapoartele naționale nu sunt specifice în acest sens. Mai mult decât atât, noi, la centru, nu am fost solicitați de părinți care au sesizat această problemă”, a declarat Maria Borcani.
„Din câte cunosc, acestea au fost niște declarații politice. Nu se indică sursele. Întotdeauna când facem o afirmație, trebuie să indicăm sursele. Statisticile ne arată altceva, iar astfel de clasamente nu se întocmesc”, a completat comisarul Ovidiu Miclăuș.
O să fie , dacă nu luați măsuri .