Oamenii au în general tendința de a-și stabili în mod involuntar anumite limite. În interiorul spațiului format de aceste limite, predomină starea de confort. Aici o persoană se simte în siguranță și protejată, fără a fi expusă factorilor de stres externi, precum situațiile neprevăzute sau schimbările radicale.
De ce este greu de ieșit din zona de confort
Ceea ce oamenii definesc a fi zonă de confort, este în fapt o zonă de protecție limitată în mod inconștient la lucrurile și situațiile deja cunoscute și puse în practică. În acest spațiu rămân ancorate persoanele care sunt reticente față de schimbări.
Aceste schimbări sunt lucruri și situații noi solicitante mai mult sau mai puțin, care pot consta în schimbarea locului de muncă, întâlnirea de noi persoane, învățarea de lucruri noi, sau testarea de lucruri noi precum jocuri gratis casino slot machine.
Zona de confort oferă siguranță și conservare în fața stresului. Multe persoane ies cu greu din această zonă, însă depășirea granițelor aduce multe plusuri în viața cotidiană.
Beneficiile încercării de lucruri noi
Încercarea lucrurilor noi poate aduce multiple beneficii, persoana în cauză având de câștigat pe mai multe planuri.
1. Ajută la descoperirea sinelui:
Lucrurile noi oferă oportunitatea de a-ți testa limitele. Încercările pot face o persoană să realizeze care îi sunt limitele și punctele slabe2.
2. Sunt create noi relații:
Schimbările precum angajarea la un nou loc de muncă sau plimbarea printr-un alt parc din oraș, pot duce la creare de noi prietenii prin simplul fapt că sunt oameni noi în locul respectiv.
3. Îndepărtează rutina
Rutina zilnică induce monotonie la un moment dat, chiar dacă acest lucru nu este realizat destul de repede. Introducerea de elemente noi în viața zilnică va crește interesul și chiar poate stimula bunăstarea și energia interioară. De exemplu, încercarea unui joc nou poate să inducă o stare de relaxare și de încântare în același timp.
4. Contribuie la dezvoltarea personală
Încercarea lucrurilor noi poate contribui masiv la dezvoltarea personală, îmbunătățind abilitățile pe multiple planuri. De exemplu, înscrierea într-un club poate îmbunătăți competențele de comunicare.
5. Ajută la perfecționare
Lucrurile noi pot ajuta o persoană să descopere la ce anume este bună, primind astfel ocazia de a se perfecționa și de a excela în acel lucru.
6. Dezvoltă rezistența la stres
Confruntarea cu situații și cu lucruri noi te pune în fața anumitor factori care pot iniția o stare de alertă și de stres. Confruntarea cât mai deasă cu asemenea factori crește rezistența la factorii cauzatori de stres, deci duc la o mai bună gestionare a lor pe viitor.
De ce trebuie depășită zona de confort
Dacă o persoană rămâne cât mai mult în zona de confort, cu atât mai multe ocazii va pierde, pentru că în felul acesta nu va mai cunoaște persoane noi și nu va mai avea acces la oportunitățile de dezvoltare.