România îmbătrânește! Este concluzia a doi cercetători, care au comparat datele din 1992, din 2007 și de acum. În doar 5 județe ponderea bătrânilor nu o depășește pe cea a tinerilor. Deocamdată, la mustață, Bistrița-Năsăud se numără printre ele.
Cercetarea făcută publică de Libertatea.ro ia în calcul ponderea bătrânilor de peste 65 de ani la 100 de tineri sub 14 ani, în intervalul 1992-2022. În 1992, la 100 de persoane tinere, în județ erau sub 40 de bătrâni, județul Bistrița-Năsăud numărându-se printre cele mai „tinere” din țară.
În 2007 ponderea aproape s-a dublat, de la sub 40 de bătrâni la 100 de tineri s-a ajuns la 69 de bătrâni la 100 de tineri. Cu toate acestea, Bistrița-Năsăud se număra din nou printre cele mai tinere județe din țară.
În 2022 lucrurile sunt mai tragice: 95,7 bătrâni la 100 de tineri. Astfel, dacă în 1992 nu este niciun județ a cărui valoare să fie peste 100, astăzi, la 30 de ani de atunci doar 5 județe au valori sub 100, printre ele numărându-se și Bistrița-Năsăud.
„România anului 2022 seamănă mai degrabă cu un lanț trofic în care locuitorii satelor aleg să emigreze către orașele mici, cei din orașele mici către cele mijlocii sau reședință de județ, iar orașele mari către polii regionali. (…) Evident că migrația poată să aibă loc de la sat către polii regionali sau, în cele mai multe cazuri, către vestul Europei”, notează cercetătorii în articolul din Libertatea.
Si normal, cei din conducere nu ofera nimic tinerilor, nu atrag investitori pentru a avea un loc de munca decent, nu motiveaza lumea sa ramana la Bistrita…pacat, e un oras destul de frumos si linistit. Dupa 20 de ani umblati in lumea asta, pentru mine ramane cel mai frumos oras. Cand spun Bistrita, spun acasa
Primăria si Consiliul trebuia sa coopereze, sa sustina antreprenorii si sa aduca noi investitori si programe de studiu.
La Bistrita nu se cauta inteligenta, asa ca cine are putina scoala nu e apreciat si pleaca.
Orasul, de altfel, putea fi o bijuterie daca nu se faceau lucrarile de proasta calitate.