Puțini dintre bistrițeni știu că imobilul de pe Odobescu 17 – actualmente Palatul Copiilor – are o istorie zbuciumată. „Este o poveste tristă. Despre multă prostie comunistă și batjocură”, ne-a povestit strănepoata celor care au construit casa, în jurul anului 1865…
„A fost casa bunicilor mei, Adolf și Auguste Haitchi. Nu era nici grof și nici sărăcuț. Era german și a avut o fabrică de prelucrare a pielii, singura din județ. Au luat-o comuniștii și nu au știut cum s-o conducă. Au fost de acord ca bunicul meu să rămână în continuare director, până la plecarea lui și a familiei în RFG, în 1973…”, ne-a povestit Ioana Haitchi, strănepoata celor care au construit casa.
După ce au fost dați afară din casa de pe Odobescu 17, Partidul Comunist a transformat clădirea într-o fermă de pui.
„Atunci s-a pierdut enorm din finisajele clădirii de pe Odobescu 17. A fost perioada ei cea mai neagră și batjocoritoare. Acum s-au păstrat foarte puține din ornamentele de lemn originale…
Soba de teracotă, cea albă din holul de la intrare (am văzut-o într-o fotografie din timpul renovării) este originală și foarte valoroasă…
Cele 8 persoane ale familiei Haitchi au fost forțate să se mute în două camere cu chirie, pe fosta stradă Teilor, la numărul 26. Camerele aparțineau parohiei romano-catolice, cred.
Povestea a ajuns la Radio Europa Liberă. Iar una dintre surorile tatălui meu era mereu chemată la securitate să răspundă la întrebarea: Cine a informat Radio Europa Liberă despre acest caz? Familia Haitchi a fost urmărită și hărțuită ani de zile, chiar și după 1973…
E o poveste tristă. Despre multă prostie comunistă și batjocură…”, ne-a mărturisit cu tristețe Ioana Haitchi.
„Această fotografie este făcută în fața casei de pe Odobescu 17, în 1945. E chiar la mijlocul casei. Se vede burlanul de apă. Este și azi acolo acel burlan…! În fotografie, în cărucior este tatăl meu, iar alături – bunica si străbunica mea…”
În anii 70, clădirea a devenit sediu pentru Casa Pionierilor. Ulterior, vreme de zeci de ani, clădirea de pe Odobescu 17 a adăpostit Taxele și Impozitele. Din 2020, aici se desfășoară cursurile gratuite ale Palatului Copiilor din Bistrița:
*****
Ioana Haitchi s-a născut în noiembrie 1967, la Năsăud. A copilărit în Bistriţa, iar din 1979 s-a stabilit împreună cu o parte din familie la Cluj.
Bunicul din partea mamei, preotul Octavian Băieșiu, împreună cu frații lui, au avut drept nașă de botez pe Angelina Pop, sora poetului George Coșbuc.
Ioana Haitchi are, la rândul său, înclinaţii artistice, fiindu-i apropiate muzica (pe care a studiat-o cu prof. Mihai Boldor), pictura (prof. Laurenţiu Buda) şi poezia (prof. Ileana Boca).
A urmat Facultatea de Ştiințe Economice, la UBV Cluj Napoca. Are un Master în Finanțe la ASE Bucureşti (2008), dar și un Master în Sisteme Poligrafice Sustenabile în cadrul Universității Tehnice din Cluj – Napoca (2022).
Puțini știu că imediat după înființarea județului în anul 1968, clădirea de pe strada Alexandru Odobescu, nr. 17 a fost renovată și adaptată pentru a servi drept reședință pentru Primul Secretar al Comitetului Judetean P.C.R, care îndeplinea si functia de Presedinte al Consiliului Judetean Bistrița-Năsăud. Aici a locuit câtiva ani fostul prim-secretar Adalbert Crisan, primul presedinte al Consiliului Judetean Bistrița-Năsăud, după care acesta s-a mutat pe strada 1 Decembrie. Astfel, prin anul 1972 în imobilul de pe Odobescu, nr. 17 a fost mutată „Casa Pionierilor”, care până atunci a functionat în Piata Petru Rares, în clădirea în care se află acum redactia ziarului Răsunetul.