0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

Burse lunare, învățământ dual și salarii mai mari pentru profesori, propunerile PNL pentru Reforma Educațională

Guvernanții vor ca în sistemul de învățământ să existe mai multe beneficii, de la burse școlare, de performanță și de excelență lunare, până la salarii mult mai atractive pentru profesori.

Mai multe modificări ce participă la Reforma Educațională din România se află în dezbatere până la 24 august. Au fost prezentate în Bistrița-Năsăud de Alina Gorghiu, presedintele interimar al Senatului României.

În fiecare lună, elevii ar primi burse de excelență pentru participarea la olimpiade, de performanță în urma notelor obținute și profesională sau socială.

Mai mult, în cadrul mediului școlar preuniversitar și universitar va fi adoptat învățământul dual. În sistemul universitar, deținerea titlului de doctor nu va mai fi obligatorie pentru predare, fiind încurajată, astfel, practica alături de profesioniști direct în facultate.

Sunt introduse bursele:
  1. bursa de excelență olimpică I/internațională – 1.000 lei/luna;
  2. bursa de excelență olimpică II/națională – 700 lei/luna;
  3. bursă de performanță școlară – 500 lei/luna;
  4. bursă profesională – 300 lei/luna;
  5. bursă socială – 300 lei/luna.
  • finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, va reprezenta, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.
  • ariera didactică devine atractivă după 30 de ani în care poziția profesorului a fost doar slăbită, fiind prevăzută o creștere a salariului de la 3.800 lei net, la 5.540 lei net;
  • salarizarea profesorului debutant va fi într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat;
  • profesorul va avea un grad mare de autonomie și o flexibilitate mare în ceea ce privește evoluția în carieră – opțiuni de specializare și re-specializare.
  • va fi funcțional învățământul de tip dual. Autoritățile administrației publice locale vor putea decide înființarea consorțiilor școlare. Elevul va avea și opțiunea ca, după 3 ani de învățământ profesional, să poată face un an de liceu și, ulterior, să își echivaleze situația.

În învățământul universitar:

  • va fi introdus, în premieră, învățământul dual – responsabilitățile cu privire la desfășurarea activităților de învățare, predare și evaluare sunt partajate între instituția de învățământ superior acreditată și operatori economici.
  • Pentru susținerea și încurajarea programelor universitare în sistem dual, finanțarea specifică / student crește cu 30% în raport cu finanțarea / student format în sistem „clasic”.
  • introducerea ciclului de studii universitare de scurtă durată ca formă distinctă de organizare a învățământului superior,
  • implementarea unui Program național de reducere a abandonului universitar, pentru prima dată!
  • eliminarea obligativității deținerii titlului de doctor pentru ocuparea funcției didactice de asistent universitar, pentru a permite accesul unor profesioniști în învățământul superior românesc,
  • creșterea cu 25% a finanțării suplimentare, bazată pe criterii de performanță,
  • creșterea finanțării instituționale a cercetării universitare (500 milioane lei/an),
  • creșterea cu 40% a finanțării/student echivalent,
  • Înființarea Registrului Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii (RUNIDAS), gestionat de Ministerul Educației, ce va avea și importante valențe de prevenție a fraudelor în educație (diplome false).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...