Momente (poetice) de excepție, zilele trecute, la Centrul cultural din parc! Percuționistul Mircea Ardeleanu, unul dintre invitații festivalului „Poezia e la Bistrița”, a stârnit uimire și admirație, cântând la cactus și dovleci!
Mircea Ardeleanu este unul dintre cei mai apreciați percuționiști la nivel internațional. Este laureat al unor concursuri importante, precum Concursul Național „București” sau concursul internațional „Gaudeamus” din Rotterdam.
Percuționistul a bifat numeroase apariții în festivalurile de muzică nouă. A concertat atât ca solist, cât și alături de orchestre sau ansambluri camerale.
Mircea Ardeleanu s-a arătat preocupat de promovarea creațiilor tinerilor comăpozitori, realizând și înregistrări cu nume celebre ale muzicii contemporane, precum Stockhausen, Henze sau Xenakis. Are o intensă activitate pedagogică, fiind stabilit în elveția, unde este profesor la Conservatorul din Lugano. A fost, totodată, profesor invitat și la Conservatorul din Milano, Lucerna sau Sankt Petersburg.
Invitat la festivalul Poezia e la Bistrița, percuționistul a reușit să stârnească admirația tuturor, interpretând o piesă la diferite plante și amenajând o grădină japoneză în miniatură, într-un colț de scenă.
Piesa a fost compusă de John Cage exact pentru a fi interpretată pe un instrumentar de plante.
„Instrumentistul are libertatea de a-și alege 11 categorii de instrumente din plante. Singura dorință a lui John Cage a fost ca ultima categorie care încheie piesa să fie niște păstăi de fasole. Se găsesc în Mexic, dar și în Alaska”, a explicat Mircea Ardeleanu.
Percuționistul a prezentat pe rând instrumentele pe care a decis să le utilizeze în interpretarea piesei lui John Cage. Între acestea: scoarța unui stejar celebru în Portugalia, sâmburi de palmier, două exemplare din familia dovlecilor seci, dar și un instrument nucă de cocos folosit în Africa.