Vasile Dâncu, ministrul Apărării, a venit cu o propunere legislativă. Acesta vrea să instruiască pe cei în rezervă, dar și să ”deschidă larg ușile” pentru voluntari.
Ministrul Apărării a venit cu o propunere legislativă menită să pregăteasscă populația pentru apărare.
Printre propuneri se numără:
- acceptarea de militari voluntari
- instruirea pe timp de pace a militarilor aflați în rezervă
O nouă categorie de personal – militar voluntar în termen – în structurile MApN
”Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români:
- bărbaţi şi femei
- cu domiciliul stabil în România
- cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani
- care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni, în calitate de militar voluntar în termen.
Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace.
Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României” a anunțat Vasile Dîncu.
Instruirea rezervei operaționale
”O altă prevedere a proiectului se referă la crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaționale pe timp de pace. Similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale” a mai anunțat Dâncu.
Alte propuneri aflate în proiect:
- Stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen. Respectiv pe durata:
- stării de război
- stării de mobilizare
- precum şi pe timpul stării de asediu.
- Abrogarea prevederii privind obligativitatea prezentării cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor la centrul militar cu prilejul schimbării domiciliului.
- Reglementarea recunoaşterii executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state.
- Clarificarea modalității prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara.
- Reglementarea modului de păstrare a locului de muncă pe toată durata cât salariaţii participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu.
- Crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetățenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare.
Consider ca plaja de varsta e prea mica…e bine sa fie marita varsta pentru pensionari…pensionarii se 42 de ani…credeti ca viata mea valoreaza doar un salar minim pe economie?
Zagrean cu pensia lui nu vrea sa se incorporeze voluntar? Poate doar asa se va mari salariul minim pe economie in romania!!!!!