Biserica Evanghelică de la Jelna este unul dintre cele mai surprinzătoare monumente din județ. După ce în urmă cu câțiva ani a fost descoperită acolo una dintre cele 4 copii existente în lume a unei opere semnate de Giotto di Bondone, săptămâna trecută au mai fost descoperite noi „comori” la Biserica de la Jelna.
Cercetările arheologice care se desfășoară în această perioadă la Biserica Evanghelică de la Jelna au dus la noi descoperiri. Astfel, s-a identificat o piatră funerară din secolul al XVIII-lea, placată în zidul de incintă al bisericii, cu caractere gotice târzii, ce urmează să fie descifrată complet.
„În apropierea acesteia a fost identificat un mormând, probabil de sec. Al XVII-lea, din păcate foarte afectat de intervenții ulterioare. În zona zidului de incintă și a turnului bisericii s-a putut determina structura fundațiilor zidului, iar în zona fostei sacristii dispunerea fundațiilor acesteia și puțin din fundațiile bisericii. Bineînțeles un număr însemnat de fragmente ceramice medievale, câteva fragmente de ceramică romană, ar și posibile fragmente ceramice preistorice. Din molozul și dărâmătura excavată au fost recuperate o serie de cărămizi medievale cu ștampile sau cifre incizate”, precizează reprezentanții Complexului Medieval Bistrița-Năsăud.
Cercetările arheologice vor continua și săptămâna aceasta, în ciuda temperaturilor extreme.
Biserica Evanghelică de la Jelna este cu atât mai valoroasă, cu cât găzduiește o adevărată comoară. Este vorba despre o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia și într-una din Strasbourg. Aceasta este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondone, pictor și arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne.
Pictura reprodusă la Jelna se numește Navicella și se întinde pe mai bine de 10 metri. A fost pictată inițial în basilica Sfântul Petru din Roma și distrusă în secolul al XVII-lea.
Foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud