3 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

INEDIT: Profesorul de religie Florin Ioan Bojor a făcut senzație la „bordul” unui velociped!

Un velociped – așa cum doar cei mai norocoși dintre strămoșii noștri aveau prin anii 1860 – a putut fi admirat recent, pe Bulevardul Independenței din Bistrița. Îi aparține profesorului de religie Florin Ioan Bojor. Acesta a făcut senzație, în ultima zi de școală, la „bordul” ineditului vehicul.

O fotografie care înlocuiește 1000 de cuvinte! În fața Liceului de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, domnul profesor de religie Florin Bojor, cu bicicleta sa de EPOCĂ”, a comentat Vasile Man, autorul fotografiei.

Este o fotografie pentru bicentenarul Marii Uniri, ținând cont de tehnică și ținută!”, a punctat un alt admirator.

Sunt o persoană deschisă inovației tehnologice, dar și un pasionat de istorie! Tot citind despre biciclete am aflat că strămoșul bicicletei a fost velocipedul.

Adică, un fel de bicicletă cu o roată mare cu pedale în față și o roată mică în spate.

M-am întrebat: oare care e senzația să te dai pe un astfel de vehicul?

Așa că am început să caut să-mi cumpăr unul. După ceva vreme, am găsit unul pe eBay în Germania. Șansa a fost ca unchiul și vărul meu, care locuiesc acolo să aibă drum în zona Berlinului. Au mers, l-au cumpărat și mi l-au făcut cadou!”, a povestit profesorul Florin Ioan Bojor pentru Bistrițeanul.ro.

Profesorul admite că mersul pe un velociped este diferit față de mersul pe bicicletă,

Este mai greu să-ți menții echilibrul. Dar cred că dacă mergi îmbrăcat în costum cu cravată este mai elegant să-ți iei velocipedul decât bicicleta. De altfel, odată un tânăr, văzându-mă, a și exclamat: Aaa, asta e bicicletă de domni!”, ne-a mai povestit amuzat profesorul Florin Bojor.

O propunere demnă de luat în seamă, pentru autoritățile locale

Profesorul Florin Bojor recunoaște, însă, că „din păcate, nu prea ies la plimbare cu velocipedul. Pentru că Bistrița încă nu este sigură pentru mersul pe bicicletă. Mult așteptatele piste de biciclete sunt puține și posibil la fel de periculoase când vor fi date în folosință…”, consideră profesorul de religie.

Acesta are însă o propunere pentru Primăria Bistrița: „Dacă ar fi după mine, odată cu introducerea serviciului de biciclete comunitare ar merge și niște velocipede. Sunt sigur că ar fi o atracție turistică extraordinară!”, a concluzionat profesorul Florin Bojor.

(Primele velocipede au fost construite de Pierre Michaux, în Paris, în jurul anului 1865. Ideea de a monta pedalele pe axul roții din față a fost însă a unui angajat al său. Acesta se numea Pierre Lallement. A plecat ulterior în SUA, unde a și patentat modelul, în 1866.

Din 1868 au început să se fabrice velocipede și în Anglia. În București, primele velocipede au apărut prin 1869, potrivit Wikipedia)

Foto @ Vasile Man

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...