Liceul Agricol din Bistrița, alături de două ONG-uri au reușit să pună la punct un traseu tematic în jurul municipiului. Acesta duce spre o pădure cu pini seculari, situată la doi pași de Bistrița.
Cine-ar fi crezut că la doi pași de Bistrița avem o pădure unde se ascund pini seculari, care-au luat parte la războaie, calamități naturale și tot ce-a mai oferit istoria în ultimii 100 de ani?
Povestea lor a fost dezvăluită, în weekend, cu ajutorul unei poteci tematice, inaugrate tocmai de Ziua Mondială a Mediului. În spatele acestui proiect, care vine în sprijinul celor care vor să descopere minunățiile orașului în plimbare, se află două ONG-uri și o școală.
Este vorba despre Fundația Noi Orizonturi și asociația Ruralis, care deja face drumeții ghidate în jurul municipiului de ceva vreme și Liceul Tehnologic Agricol. Elevii au pus umărul la amenajarea acestei poteci tematice.
Parcurgerea potecii se face într-o oră și jumătate, la finalul căreia, drumeții ajung în pădurea cu pinii seculari.
Elevii de la Agricol, încurajați să dea înapoi comunității unde-au crescut
„Vocea tinerilor se poate defini prin participarea activă la viața comunității. În cadrul inițiativelor de învățare prin serviciu în folosul comunității (service learning) acestă voce apare atunci când ideile lor sunt incluse cu adevărat în etapele proiectelor, oferindu-le oportunitatea de a deveni agenți ai schimbării în școală și comunitatea lor. Zonele urbane și periurbane ale municipiului Bistrița constituie un rezervor impresionant de resurse. Elevii sunt motivați să dezvolte noi competențe și adulții participanți învață despre reziliența comunitară, sustenabilitate și despre servicii ecosistemice”, precizează Cristian Țetcu, unul dintre promotorii proiectului.
Traseul începe de la Liceul Tehnologic Agricol, unde este amplasată și o hartă a acestuia. Este marcat în 7 puncte, fiecare cu o zonă de interes. Astfel, cei care parcurg traseul pot vedea grădina comunitară îngrijită de bistrițeni în apropierea liceului, o cultură de lavandă ecologică, dar și o priveliște a orașului, odată ce se apropie de pinii seculari.
Foto: Cristian Țetcu
Frumoasa initiativa, felicitari maxime!