Se deschid porțile vineri, 3 iunie, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud. Printre surprizele pregătite pentru public se află și Cartea de Chirii a Hotelului Hebe din Sângeorz-Băi. Aflăm din catastif ce oaspeți de seamă au trecut pragul hotelului, acum mai bine de un secol!
Se deschid porțile vineri, 3 iunie, la Arhivele din Bistrița. Este ziua în care bistrițenii au acces liber la documentele extrem de valoroase ale instituției.
Cei de la Arhive, au pregătit, între altele, și exemplarul din Zimmer-Büchel – Cartea de Chirii a Hotelului Hebe din Sângeorz Băi.
Volumul ține evidența turiștilor care au trecut pragul hotelului Hebe între anii 1890-1911.
„Îi așteptăm pe toți cei interesați, vineri, 3 iunie, între orele 8-14. Am pregătit pentru ei un document deosebit, referitor la istoria hotelului Hebe. Încă din 1882, în orașul stațiune a fost înființată Societatea Hebe. Inițitori au fost câțiva întreprinzători români care au luat în arendă băile de ape minerale, de la Primărie, pentru 25 de ani. Ulterior, grupul de întreprinzători au construit și un hotel. În fapt – o vilă mai mare.
După expirarea contractului, Primăria din Sângeorz a preluat din nou băile, între 1905-1910. În 1911 s-a constituit o a doua societate. Președinte a fost ales Dumitru Ciuta – una dintre figurile importante ale acelor vremuri.
Dumitru Ciuta este și unul dintre protagoniștii celebrei fotografii care îi înfățișează pe Caragiale și Coșbuc pe o terasă în Sângeorz-Băi…
Societatea Hebe constituită în 1911 a fost preluată în 1928 de Societatea Aurora, căci a intrat în faliment! Lichidarea s-a terminat în 1930, când Băile au fost preluate de primărie din nou…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Cornelia Vlașin, directorul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.
„Printre oaspeți îi regăsim pe George Cosbuc, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Borgovan, Alexandru Odobescu și toți intelectualii Năsăudului și Bistriței”, anunță cei de la Arhive.
Tot cu această ocazie, puteți să vizitați și expoziția recent inaugurată aici – De la Chic la Fashion. Vestimentația secolului XX.
Veți descoperi cu acest prilej faptul că bistrițenii au fost dintotdeuna conectați la ceea ce se întâmpla în marile capitale ale lumii, în materie de fashion.