Pentru prima dată, Primăria Bistrița l-a mandatat pe viceprimarul Sorin Hangan să voteze împotriva majorării tarifelor practicate de Supercom. Instituția spune că la mijlocul anului nu are cum să ceară bani în plus bistrițenilor, pentru că majoritatea deja au achitat taxa și că nu mai are în buget sume cu care să subvenționeze noua taxă.
ADI Deșeuri și Supercom solicită o creștere a tarifelor practicate de operatorul de salubriatte. Asta vine pe fondul scumpirilor din ultimul an, a creșterii costurilor cu combustibilul și energia electrică (cu 30% potrivit operatorului), cu angajații (34% potrivit operatorului), dar și cu piesele de schimb, materialele consumabile, asigurările auto și impozitele pe autoturisme.
De asemenea ar crește prețurile și noile modificări ale regulamentului, care presupun colectarea din poartă în poartă a deșeurilor reciclabile în zonele de case sau achiziționarea de saci pentru deșeurile reciclabile.
Primăria Bistrița a făcut un calcul și a ajuns la concluzia că noul tarif pe care ar avea de-l plătit bistrițenii ar fi mult prea mare.
„Pentru anul 2022, cuantumul taxei de salubrizare pentru utilizatorii casnici a fost stabilit la 11,5 lei/pers/lună, diferența dintre costul serviciului de salubrizare pentru utilizatorii casnici persoane fizice și nivelul taxei speciale de 11,5 lei/persoană/lună fiind subvenționată din bugetul local. Analizând situația facturilor emise de către operatorul de salubrizare s-a constatat că municipalitatea achită pe lună în medie 1.000.000 de lei privind serviciile de gestionare a deșeurilor reziduale și reciclabile în cazul utilizatorilor casnici”, se arată în proiectul de hotărâre.
22,5 de lei ar urma să scoată bistrițenii din buzunare
Potrivit reprezentanților Primăriei Bistrița, taxa reală (fără subvenție) ar crește de la 18,5 lei cât este în prezent la 22,5 lei/pers/lună. Municipalitatea spune că nu poate să le ceară bistrițenilor în mijlocul anului mai mult pentru gunoi, pentru că mulți deja au achitat taxa de salubritate.
De asemenea, municipalitatea nu își permite nici să asigure această subvenție în condițiile noilor tarife. Impactul bugetar ar fi de 2,6 milioane de lei.
„Potrivit punctului de vedere al Direcției Servicii Publice, față de acest proiect de hotărâre, solicitarea operatorului de a aproba noile tarife nu este justificată prin raportare la motivele invocate, calitatea serviciului nu este la parametri optimi asumați prin contract”, mai spune Primăria Bistrița în proiectul de hotărâre.