Vremea s-a încălzit așa că bistrițenii petrec tot mai mult timp în aer liber. Din nefericire, unii s-au ales cu mușcături de căpușe. Zeci de adulți și copii au ajuns la spital din această cauză.
Odată cu încălzirea vremii, bistrițenii au profitat și au ieșit la grătare și iarbă verde. Doar că unii s-au întors acasă cu ”surprize” neplăcute.
La Spitalul Județeasn de Urgență Bistrița au ajuns zeci de adulți și copii mușcați de căpușe.
”De la începutul lunii mai, la UPU SMURD Bistrița s-au prezentast 28 de adulți și 18 copii, mușcați de căpușe!” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al SJUB, Florin Lazăr.
Și la Centrul de Permanență din Subcetate s-au prezentat persoane cu mușcături de căpușă. Unii au ales să extragă căpușele acasă, fără a se prezenta la o unitate medicală.
IMPORTANT
- Putem lua căpușe din parcuri, păduri și alte zone cu vegetație. Le putem lua și indirect, de la animalul de companie de pe care căpușele migrează pe pielea oamenilor;
- În funcție de specie, culoarea căpușelor variază de la diferite nuanțe de maro, roșu închis și până la negru;
- Dimensiunea căpușelor variază și ea mult, de la 0,5 milimetri la 15 milimetri, în funcție de specie și de stadiul de viață (larvă, nimfă sau adult). Ele cresc în dimensiune pe măsură ce se hrănesc cu sânge și capătă o formă rotundă;
- Specia Ixodes ricinus, cea mai răspândită la noi – în toate regiunile țării – are culoarea roșu-brun. După ce s-a hrănit cu sânge, ajunge la o dimensiune de până la 11 mm, iar femela capătă culoarea gri deschis. Numele de ricinus vine de la asemănarea femelei cu un bob de ricin când este plină cu sânge;
- Căpușele nu zboară și nu sar, dar pot fi purtate de vânt, astfel că pot ajunge și în balcoanele de la primele etaje ale blocurilor aflate în proximitatea unor parcuri sau păduri;
Unde le putem găsi pe corp
Căpușele se atașează îndeosebi pe zonele cu piele fină și umedă: axilară, inghinală, în spatele genunchilor, în buric, în urechi sau în spatele lor, dar și pe scalp. Ele rămâne până la 10 zile pe corpul-gazdă, după care se desprind și cad.
CUM extragem căpușele
NU există nicio soluție la care putem apela pentru ca o căpușa să se desprindă singură din piele. Nici fosforul din bețele de chibrit, nici vaselina, acetona, oja, alcoolul sau iodul puse pe căpușă nu o vor îndepărta de pe piele. Din contră, riscăm ca aceste soluții iritante să o „enerveze”, provocându-i hipersalivație sau regurgitare.
Puteți extrage singuri căpușa, fie cu o pensetă cu vârf subțire (alta decât cea folosită la pensatul sprâncenelor), fie cu o pensetă specială pentru extragerea căpușelor, de tip cârlig. Iată cum se extrage căpușa:
Mai multe informații despre căpușe, bolile ce le provoacă, simptome, manifestări, etc, AICI.
Anul trecut s-au înregistrat două cazuri de boală Lyme, la noi în județ.
Două cazuri de boală Lyme în 2021. CE boli transmisibile au mai avut bistrițenii: