La Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița s-a desfășurat recent lansarea volumului semnat de Mosche B Itzhaki – „Pe malurile râului Uitării. Poezii 1993 – 2021”.
Volumul a fost publicat de Editura Școala Ardeleană. Este disponibil în format tipărit (aici) și în ediție digitală (aici).
Traducerea îi aparține lui Paul Farkaș, iar pe copertă apare un desen realizat de Noa Levin Harif – „Câmpurile memoriei” (2020).
Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene, s-a arătat impresionat de viața palpitantă a poetului israelian Moshe B. Itzhaki.
„Este o viață fascinantă, pe care doar poezia poate să o cuprindă… Este foarte important ce face Moshe B. Itzhaki. El îmbracă practic temele biblice cu o mare libertate poetică…”, a mai spus Ioan Pintea.
Înainte de a citi sau povesti despre volumul său de poezii, Moshe B. Itzhaki s-a referit la conflictul din Ucraina. „Vă citesc înainte o poezie pe care am scris-o recent. Se referă la tragedia îngrozitoare care se întâmplă în zilele noastre, în Ucraina. Simt că este de datoria noastră ca poeți, intelectuali și oameni de cultură să facem tot ce putem, cu instrumentele noastre. Să dăm glas, să ne deschidem gurile, să protestăm împotriva măcelului care se întâmplă acum în Ucraina… Poemul se numește Când vin barbarii…”
„Eu nu știu cum să definesc cu precizie poezia. Știu doar că ea conține infinite mistere. Iar dacă reușește să emoționeze, să influențeze, să mângâie, să consoleze sufletul cuiva sau să dea glas și altora pe lumea aceasta, poezia și omul vor avea speranța supraviețuirii…”, mărturisea Moshe B. Itzhaki.
Criticul Al. Cistelecan remarca, în cuvântul înainte al volumului de poeme, „scepticismul structural care îl oprește pe Itzhaki să se abandoneze în grația lumii”.
„Temele nostalgiei se acumulează treptat tocmai pe fondul unei devoțiuni compasionale, al unei relații afective cu lumea, mereu contrariată, dar acut sentimentală. Lirismul familial, vraja persuasivă a originilor, vibrația mitică a peisajelor, toate vor fi prilejuri de efuziune sentimentală fără sentimentalism…”
Moshe B. Itzhaki este artistul a cărui curiozitate nu obosește niciodată, preciza și Radu Țuculescu. „De aceea, poezia lui este de o prospețime constantă, capabilă să ofere cititorilor mereu noi surprize, noi satisfacții. Zeul inspirației sale are, cu siguranță, cap de șoim…”