Biserica Evanghelică de la Herina și Ansamblul Bisericii Evanghelice de la Jelna vor fi incluse în Ruta Bisericilor Fortificate, alături de alte 9 astfel de monumente din țară. Cele două obiective vor avea parte de digitalizare, semnalizare și promovare corespunzătoare.
Cele două monumente sunt incluse în Ruta Bisericilor Fortificate, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Și biserica de lemn de la Leurda din curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud a fost inclusă în ruta bisericilor de lemn, alături de alte 29 de biserici din țară.
Pentru Ruta Bisericilor Fortificate a fost alocată suma de 30.000 de euro. Astfel, se va realiza digitalizarea acestora, crearea unor aplicații dedicate vizitatorilor, dar vor fi și marcate și semnalizate. Cu această ocazie vor fi realizate și oferte culturale pentru regiune.
Biserica Evanghelică din Herina este un monument de arhitectură romanică din secolul al XIII-lea. Este unul dintre cele mai reprezentative exemple de bazilică cu trei nave și două turnuri existente în Transilvania. Biserica a fost construită între anii 1250-1260 de către călugării benedictini, fiind inițial un loc de cult monahal.
Biserica Evanghelică de la Jelna este cu atât mai valoroasă, cu cât găzduiește o adevărată comoară. Este vorba despre o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia și într-una din Strasbourg. Aceasta este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondone, pictor și arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne.
Pictura reprodusă la Jelna se numește Navicella și se întinde pe mai bine de 10 metri. A fost pictată inițial în basilica Sfântul Petru din Roma și distrusă în secolul al XVII-lea.