Monica Halaszi, directoarea Colegiului „Liviu Rebreanu”, a povestit în emisiunea Oameni din Bistrița-Năsăud, despre experiența sa ca profesor și director, dar și despre implicarea sa în politică, în cadrul platformei România 100.
„România 100 a rămas în zona platformelor civice. La momentul respectiv se promova destul de mult aderarea membrilor la ceea ce a devenit ulterior Plus. Mi s-a părut că dacă tot cârcotesc și comentez că lucrurile nu merg bine într-o direcție sau alta – ar trebui să mă implic. A fost un moment potrivit pentru a lua acea decizie. Cum a fost un moment potrivit și să renunț”, a mărturisit Monica Halaszi.
Profesoara Monica Halaszi a vorbit și despre învățătoarea ei de la Școala generală din Sângeorz-Băi – doamna Ioana Pop, care i-a insuflat dragostea față de limba română și lectură. Prima carte care a influențat-o pe profesoara Monica Halaszi a fost Micul Prinț. „Prima oară am citit Micul Prinț, cu drag, prin clasa a IV. Am înțeles ceva. L-am recitit-o în clasa a IX-a, și am înțeles încă ceva. Iar de atunci îl recitesc cam din doi în doi ani”, a povestit Monica Halaszi, recunoscând că acolo găsește mereu fragmente lecții de viață…
Și-a dorit să fie întâi doctoriță, apoi, după ce a început școala, a visat să devină învățătoare. Și-a „construit” un catalog. A „furat” nume din cartea de telefon a vecinului, creionându-și elevi imaginari și imitând-o pe învățătoarea ei. Acestor elevi le preda lecțiile de a doua zi.
Mama ei și-ar fi dorit să fie asistentă medicală, încurajând-o să dea examen la Liceul Sanitar.
„Mă bucur că n-am luat examenul atunci. Am continuat la liceul din Sângeorz-Băi. Nu-mi era foarte clar ce vreau să fac… Viața mi-a adus în cale un profesor pe care nu l-am avut la clasă: Doru Pruteanu. Era profesor la Liceul Industrial din Sângeorz și era un avangardist în ceea ce privește educația. Era și critic literar de literatură științifico-fantastică – un deschizător de drumuri. Doru Pruteanu înființase la Liceul din Sângeorz Băi un cenaclu literar: Experimental. Ne punea să scriem un jurnal Viața Disco, în care ne ruga să scriem tot ce facem, tot ce gândim, ce se întâmplă în practicile agricole – atunci, prin anii 80. Doru Pruteanu a fost cel care m-a împins spre literatură cu adevărat. De atunci mi-am dorit să fiu profesoară ca Doru Pruteanu. Nu altfel. Nu profesorul care dictează…”, a mai povestit Monica Halaszi.
Profesoara a vorbit despre articolele sale publicate în Dilema Veche, despre experiențele sale de elev sau materii preferate. A dezvăluit și din metodele prin care îi convinge pe elevi să iubească Literatura și Limba Română.
Școala este acel loc în care poți descoperi acel ceva la care te pricepi, care te atrage – a explicat Monica Halaszi. „Trebuie să ai încredere în școală. Trebuie să ai încredere că oamenii care lucrează în școală sunt acolo pentru tine. Sper că și părinții sunt convinși că oricât de tare vorbește un profesor, sau oricât de dur este în evaluare, e acolo pentru copilul lui…
Mi-e mai drag să fiu profesor, decât director. O școală ca Rebreanu cu 1765 de elevi și o clădire în reabilitare și 135 de profesori nu e ușor de dus… Peste un an probabil îmi voi da seama de greșelile pe care le-am făcut până acum. Dar mi-am asumat asta…”, a mai spus Monica Halaszi.