2.9 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

Bistrițenii nu s-au înghesuit să ceară bani pentru hrana dată ucrainenilor

Persoanele care au cazat ucraineni în luna martie au avut la dispoziție trei zile pentru a solicita ajutorul de 20 lei/zi. La Primăria Bistrița nu au ajuns însă prea multe cereri. Unii bistrițeni s-au revoltat pentru că le-au fost solicitate acte în plus.

Autoritățile centrale au decis decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea ucrainenilor. Persoanele fizice care au găzduit refugiați pot primi 20 lei/zi/hrana unui ucrainean cazat.

Solicitările se depun la primăria de care aparține domiciliul persoanei care a găzduit. E vorba de completarea unei cereri tip și a unei declarații pe propria răspundere.

Din 1 aprilie s-au putut depune solicitările pentru luna martie. Totuși, puțini bistrițeni au cerut decontări.

Au fost depuse 19 cereri de decontare a hranei pentru ucrainenii găzduiți, la Direcția Socială din cadrul Primăriei” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.

Conform legislației, solicitările ajung la Inspectoratele pentru Situații de Urgență. Acestea solicită alocarea fondurilor. Banii ajung din nou la primării și apoi la cetățeni.

„Până la această oră, la noi au ajuns 10 cereri. Se mai pot depune până vineri. Apoi noi vom face solicitarea de decontare, iar banii vor ajunge la Primăria Bistrița care îi va direcționa către solicitanți”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al ISU BN, Cristina Răcilă.

Unii bistrițenii s-au plâns că li s-au cerut acte în plus. CE spune Primăria Bistrița:

Pe adresa redacției au sosit plângeri privind atitudinea personalului de pe Dornei 12, dar și sesizări că li s-ar fi cerut acte în plus.

Vă rog să verificați pe Dornei 12, la Asistență Socială, de ce nu se primesc cererile de decontare conform HG 336 din 11 martie, art. 2.? În hotărâre scrie foarte clar ce cerere și declarație este nevoie și ce acte.

Doamnele de la Asistență Socială vorbesc foarte urât și pe lângă asta au zis că vin să verifice ucrainenii dacă stau la noi. Cum e posibil ca niște funcționari să vorbească urât și să te amenințe că te verifică dacă spui adevărul? Asta e treaba lor? Nu au habar de această hotărâre și îți cer contract de închiriere!
Nu au explicat conform cărei legi, ne cer alte documente decât cele specificate de Hotărâre și întârzie procesul de luare a cererilor”, ne-a scris Mihaela P.
Doamna de la Relații cu Publicul, pe care nu știu cum o cheamă, nu avea ecuson, s-a repezit la noi. Ne-a spus că nu primește nici o cerere. Că trebuie să-i ducem contract de închiriere. Adică eu primesc refugiați, nu le cer chirie, îi ajut cu alimente și ce mai au nevoie, nici măcar nu le cer plata cheltuielilor, dar în schimb să le cer chirie. De ce inventează alte documente? Cum e posibil așa ceva?! Ce competențe au doamnele de la Social să mă verifice acasă, mai ales că banii vin de la ISU, nu de la Social!”, a scris Mihaela P.

Municipalitatea a explicat că există excepții.

Într-adevăr, pentru acordarea acestui ajutor trebuie depusă o cerere tip și o declarație pe propria răspundere. Dar uneori se mai solicită și acte suplimentare, de la caz la caz. Se poate cere un contract de locuință, ca să ne asigurăm că persoana respectivă POATE oferi condiții decente de găzduire. Deci nu e riglă. Poate să difere de la caz la caz. Nu noi facem decontările, căci ele se fac prin ISU, după anumite reglementări. Deci pot exista situații când să se ceară documente în plus pentru a verifica dacă persoana care solicită are condițiile decente de a ajuta refugiați”, a explicat Mihai Ruști.
Autoritățile au decis să acorde și un ajutor de 50 de lei pentru cazarea ucrainenilor, nu doar cei 20 de lei pentru hrană. Urmează să se stabilească întreaga metodologie.

ARTICOLE SIMILARE

9 COMENTARII

  1. Mda… așa stă treaba La direcția socială din primăria Bistrița!!! Este știut faptul că acolo ești tratat cu dispreț de cucoanele pe care parcă le deranjezi de la Facebook și shopping. Recent am așteptat aproape o oră ca să vină doamna de la cumpărături iar directorul mi-a spus să aștept că apare ea de undeva:)))) serios??? Aceasta este serviciul plătit din banii noștri,unde ar trebui să primeze omul și nevoile sociale, unde ar trebui să găsești respect și empatie, aplecare spre oameni, înțelegere , solidaritate, intervenție rapidă în soluționarea nevoilor cetățenilor. Doar ar trebui, în realitate e dezastru!!!! Alo primarul!!

  2. Domnule Rusti, condițiile de locuit nu au legătură cu contractul de închiriere. Nu băgați oamenii în ceata. Persoanele fizice nu percep nici o taxa pt chirie. De ce sa faci contract? Este ajutor unanitar. Care sunt aceste cazuri excepționale? Cum le triezi ? După chip, după portofel? Solicitările trebuiesc luate și mai departe daca cei care decontează vor informații suplimentare atunci sa se facă verificări în limitele legii. Ucrainienii sunt speriați, fără familii cu ei, și noi cautam probleme unde nu exista. Socialul trebuie ajute, sa fie înțelegător, sa îndrume…..din păcate nu este prima data când sunt superficiali și total indisponibili, parcă ii deranjezi.

  3. Contractul de locuinta e unul și cel de închiriere e altul. Faceți diferenta. Nu dat răspunsuri sa fie date. Mi s a cerut contract de închiriere.

  4. Domnule profesor..primaria are acces la directia de taxe si poate sa vada daca detine o locuinta ..ce alte acte cereti….VERIFICATI VOI IN JNTERIOR CA S ACTELE LS VOI…plus de asta.DE TONER NU AVETI NEVOI?
    Eu cred ca aveti primaria in locatie de gestiune sau poate platiti vrei franciza la catzu?

  5. Ca de obicei, răspunsuri aiurea care ascund kk sub preș..asta face primăria și respectiv purtătorul de cuvânt. În loc să i a imediat măsuri, să remedieze acest comportament al angajaților, să îndrepte situațiile sesizate de oameni, ..de aceea s a creat acest obicei,” domnii”din primărie știu foarte bine că nu îi trage nimeni la răspundere și atunci doar așteptăm ziua de salariu și în rest „Nu deranjați”!!!

  6. Directoru ala e vechi ca unirea si are alte treburi. Așa angajați ca el, nepăsători si cu durere in spate. La ce sa ne lămurim cu refugiații, lasă ca ziarele scriu de probleme, Primaru îl tine in spate si apoizice ce de se face de ras prin oras. Numai așa poate se lămuresc oamenii din Bistrita ce au votat. Da de concursuri nu scrieți de clienții din sociale pe pile. Pana intr o zi cand Iara va treziți cu vestitotrii primăverii. Primarul zicea ca e liber sa vina oricine. Oare știe cum a foat postu de infirmiera aseară nou luat si cand s a înscris altcineva i sa zis ca nu e concurs. Dna de la poarta de la primarie va poate confirma.

  7. Aici ar trebui să vină mascații să l ia la puricat pe director și contabila șefă,la câte nefăcute se întâmplă la această direcție cred că s ar lăsa cu cătușe. De aceea angajatele fac ce vor doar să tacă din gură că probabil știu și ele multe și sunt părtașe la matrapazlâcurile directorului vulpoi. Mă întreb primarul știe despre această situație? Sau nici nu îl interesează?! Păi nu vorbea el în campanie despre respectul pentru cetățeni, despre ordine în primărie, despre omenie? Nimic nu a făcut doar vorbe goale și plimbări pe banii noștri,ba mai mult s a înhăitat repede cu vechii directori sunt prieteni buni. Primarul se plimbă, directorii își fac de cap,..pentru că pot!

  8. Ce bine ar fi dacă am avea un primar „bărbat”!!!! Cred că e ocupat cu sindrofiile nu are timp să conducă primăria și..nici nu știe. Primăria este o casă fără stăpân!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...