Toaletarea sau tăierea arborilor din Bistrița nu se mai face după cum îi taie capul pe unii. Municipalitatea a contractat pe singurul arborist acreditat internațional. Acesta a făcut un RMN arborilor din Bistrița:
Toaletare copacilor din Bistrița era mereu „cu cântec”. Activiștii de mediu se plângeau ba că se taie prea mult din coronament, ba că încă ar mai fi rezistat ani buni, etc. Anul trecut, toaletarea platanilor s-a lăsat cu moartea puiuților de ciori.
Anul acesta, lucrurile s-au făcut cu totul altfel. Municipalitatea achiziționase deja un tomograf pentru arbori. Acesta fusese achiziționat cu 100.000 de lei, prin Ocolul Silvic.
Al doilea lucru „altfel” a fost contractarea lui Alexandru Purcaru.
Arborist acreditat internațional, la „examinat” de arbori în Bistrița
Preț de câteva zile, arborii din Bistrița au fost diagnosticați cu aparatul RMN de către Alexandru Purcaru.
Originar din Sighișoara, Alexandru este singurul arborist român acreditat la nivel internațional. A primit această certificare în 2017, la International Society of Arboriculture din Atlanta, Georgia, SUA.
Cu o experiență de peste 15 ani în acest domeniu, Alexandru a lucrat în perioada 2013 – 2018 în Norvegia, în colaborare cu Primăria din Oslo și asociații de profil.
În 2018 revine în țară și își deschide propria firmă Tree Care Solutions.
Două zile cu Alexandru, două zile productive
Arboristul a fost DOUĂ zile la Bistrița. În acest timp a diagnosticat arborii de pe:
- Bulevardul Independenței
- Parcul Regele Mihai I
- zona Colegiului Liviu Rebreanu
- Bulevardul Republicii
„Am analizat și arborii de pe malul râului Bistrița Ardeleană. Sunt acolo câteva zone interesante, cu arbori frumoși ce ar trebui valorificați pentru bistrițeni”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful adjunct al DSP Bistrița, Cristian Țetcu.
Din echipa de intervenție coordonată de Țetcu au făcut parte nouă alpiniști utilitari, un peisagist, un biolog și un ecologist.
În cele două zile s-a făcut monitorizarea arborilor și dispoziții către alpiniștii utilitari. Totodată s-a realizat un plan de management pentru gestionarea arborilor urbani.
„Din păcate este singurul arborist din țară. Așa că păstrăm legătura cu el, și-l vom mai contracta. Vrem și să ne mărim echipa, să ne dezvoltăm. Avem o listă, scurtă ce e drept, de peisagiști și cu el, dar și cu doctori în biologie locali, vrem să vedem cum stăm cu biodiversitatea din oraș și să putem să gestionăm și această resursă.
Ținem legătura și cu celelalte primării din țară să vedem ce specialiști au folosit ei și dacă rezultatele au fost cele dorite. Pentru că e important să ai specialiștii care trebuie pentru a obține lucruri de calitate. Deci cu pași înceți, vrem să ajungem să gestionăm această resursă, biodiversitatea orașului, așa cum trebuie”, a concluzionat Cristian Țetcu.
În funcție de tipul de colaborare pe viitor, se va stabili și suma cu care vor fi plătite serviciile arboristului.
Din Asfalt Cand Le Tratati Ca Le Am Facut RMNul Cu Masina Mea Din Service