0.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

ALTE vremuri: În care elevii aveau de adus la școală kilograme de făină, cartofi, brânză și untură…

Cât de dificil era să mergi la școală, pe vremuri? Ne dezvăluie Cornelia Vlașin, directoarea Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, povestind că elevii care veneau din afara orașului, la internat, aveau de adus cu ei un impresionant necesar.

Elevii care studiau la Năsăud sau la Bistrița, de pildă, aveau obligația de a purta uniformă. „Am găsit descrieri pentru elevii care frecventau Gimnaziul „George Coșbuc” din Năsăud și care aveau de purtat o uniformă. Erau specificații despre o anumită șapcă sau cămașă… Și la Gimnaziul Evanghelic din Bistrița (actualul Colegiu „Liviu Rebreanu”) erau specificații. Chiar dacă aici nu se vorbește despre o uniformă standard, o piesă vestimentară specifică tot era necesară”, ne-a mai explicat Cornelia Vlașin.

Un alt aspect interesant se referă la „prețul” pe care părinții erau nevoiți să-l plătească, dacă își doreau copii educați.

Elevii care stăteau în internat, venind din afara Bistriței, aveau o listă întreagă de obiecte de predat la intrare.

Erau obligați să vină la școală cu două cearșafuri, două perne, dar și un săculeț în care să pună lenjeria murdară. Aveau de adus câteva kilograme de făină, cartofi, brânză, untură. Așa se explică faptul că eforturile unei familii de a-și trimite copiii la școală era considerabil…”, punctează Cornelia Vlașin.

Existau și elevi norocoși: cei care învățau foarte bine și prindeau bursă. Fostele regimente de graniță administrau fondurile școlare și fondurile de burse. Din fondurile școlare se întrețineau școlile în zona Năsăudului. Se ofereau bani și pentru elevii merituoși. Foștii grăniceri suportau financiar și susțineau elevii năsăudeni la internate școlilor.

Tot în timpul Regimentului Grăniceresc, la Năsăud funcționa un institut militar. A funcționat până la Revoluția din 1848, când clădirea institutului a fost mistuită de un incendiu.

Avea ca și atribuții școlarizarea fiilor țăranilor din cele 44 de comune grănicerești.

Copiii care absolveau Institutul Militar din Năsăud deveneau ofițeri. În 1825, Regimentul Grăniceresc de la Orlat, aflat în apropierea Sibiului, a refuzat să înființeze și el un institut militar. Așa că din acel an, câte 25 de elevi din preajma Sibiului erau trimiși la Năsăud să studieze aici. 50 de copii erau școlarizați aici – 25 din comunele grănicerești năsăudene, 25 din Sibiu.

După Revoluția de la 1848 desființat Regimentul de Graniță.

Foto @ Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Sală de clasă în fostul liceu de pe Alexandru Odobescu

ALTE Vremuri… Bistrița, plină de fete frumoase care îi făceau pe turiști să-și piardă mințile

ALTE Vremuri: Casa Michael Textoris de la Poșta Veche ascunde o crimă oribilă

ALTE Vremuri… Pensiunea Jonasch Willibald din Bistrița: Locul în care bistrițenii și-au ucis preotul…

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...