Parlamentarii au votat o lege trimisă acum la promulgare în care inclusiv discriminarea pe fondul apartenenței politice poate fi pedepsită cu amendă sau cu închisoare. Dintre cei cinci parlamentari trimiși de bistrițeni la București, patru au votat pentru, iar unul împotrivă.
Așa cum arată legea în acest moment, ea ar putea da peste cap cel puțin nivelul declarațiilor din mediul politic. Mai ales având în vedere că discriminarea pe fondul apartenenței politice poate fi pedepsită, în urma unui proces, cu închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă.
Iată cum arată, în acest moment, legea:
„Art. 369. – Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Am apelat „aparatul” de deputați din Bistrița-Năsăud pentru a ne răspunde de ce a votat pozitiv sau negativ legea. Părerile sunt împărțite. Diana Morar, deputatul care face din comisia juridică din Camera Deputaților, a votat pentru. Nu a răspuns în momentul în care a fost apelată telefonic de către Bistrițeanul.ro.
Ivan Bogdan Gruia, Daniel Suciu și Robert Sighiartău au votat Pentru. Au motivat că aceasta este o directivă a Comisiei Europene și trebuia votată.
„Aspectele legislative prezentate au un temei și sunt cuprinse mai multe categorii, inclusiv apartenența politică. Nu putem vorbi oricum ne dorim în spațiul public. Personal susțin ferm libertatea de exprimare. Însă fiecare trebuie să decidă pentru sine dacă aduce prejudicii unei alte persoane prin limbajul și acțiunile pe care le face”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Ivan Bogdan Gruia.
Daniel Suciu a spus că grupul PSD votează transpunerile de directive. „Pe fond, legea e corectă. Nu poți face chiar ce vrei, cum vrei. Este o directivă europeană pe care o transpun sau au transpus-o toate parlamentele naționale”.
Colegul lor de Coaliție din PNL, Robert Sighiartău, nu a avut o explicație diferită față de cei de la PSD. „Legea a fost votată și retrimisă, iar din ce am înțeles eu, între timp au intervenit pe ea cei de la USR. Nu am sesizat nuanțele legii când am votat-o pentru că nu sunt specialist și nu poți fi atent la toate. Eu, unul, fac parte din comisia Buget-Finanțe. Această lege se poate modifica și se poate retrimite. Vă repet, eu susțin libertatea de exprimare”.
Lorant Sas, deputat USR Bistrița-Năsăud, e singurul care a votat Împotriva legii, pentru că „nu trebuie să readucem cenzura”.
„Întregul grup parlamentar al USR a votat împotriva acestei legi care, credem noi, este periculoasă. Legea poate fi interpretată față de cea inițială. Iar acest aspect este
unul negativ. Inclusiv un abuz este posibil în aceste condiții.
Partidele politice și politicienii trebuie să își asume când opinia publică îi critică. Critica nu trebuie să fie pedepsită, mai ales pentru faptul că în unele momente este obiectivă. Iar libertatea de exprimare nu trebuie să fie îngrădită, nu trebuie să ne întoarcem la cenzură”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Lorant Sas.
Doar pentru că domnii de la PSD nu au nimic de zis, nu înseamnă că libertatea de exprimare e inutilă.
Până nu uit, odă partidului și conducătorului mult iubit!
Am voie sa i injur si sa le cer socoteala cand mint si nu fac ceea ce au promis?
Scuzati pleonasmul. O lege pentru parlamentarii care au mintit in campania electorala , au fost votati si au luat moka 4 ani cand ve ti face?
La pastele cailor? Nooo… atunci luati injuraturi zilnice pana la pastele cailor…
Pentru ceilalti parlamentari, jos palaria!