Asociațiile care se ocupă de promovarea și susținerea detecției legale în România au trimis un comunicat de presă în care se arată consternate de postarea arheologului Radu Zăgreanu, de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Detectoriștii au parcurs și articolul publicat în Bistrițeanul.ro, miercuri, 16.03.2022, prin care – în urma apariției unor gropi în zona castrului roman de la Ilișua – aceștia sunt acuzați voalat de braconaj arheologic.
Detectoriștii susțin că arheologul bistrițean „lansează astfel o anatema și în ceea ce îi privește pe pasionații de detecție de metale care respectă legea și care au o conduită corectă raportată la descoperirile făcute.”
Detectoriștii de metale, acuzați voalat de „braconaj arheologic” la castrul roman de la Ilișua
Iată, mai jos, comunicatul detectoriștilor de metale:
„Încă de la început precizăm că noi condamnăm cu fermitate utilizarea detectoarelor
de metale de către orice deținător autorizat sau neautorizat în siturile arheologice și considerăm că astfel de situații trebuiesc aduse în fata justiției.
Însă generalizarea la care recurge dl Radu Zegreanu, fără a fi finalizată vreo ancheta și a se
stabili autorii acestei infracțiuni (s-ar putea să avem surprize), dovedește cel puțin o rea credință și o intenție evidentă de a recurge la metode sub demnitatea morală și profesională pe care domnia să probabil o pretinde.
De asemenea aruncă o umbră în ceea ce privește colaborările trecute, prezente și viitoare pe care dl Radu Zegrean cât și arheologii din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud le aveau cu pasionații de detecție de metale de buna credință.
Facem precizarea că în urma postării din mediul virtual s-a constatat, la fața locului, că nu există nici un marcaj amplasat pe căile de acces din care să reiasă existența sitului arheologic, limitele acestuia precum și a zonei de protecție.
Suprafața întregului sit este arată în proporție de aproape 100% ( mai puțin pantele de S ale castrului și termelor ), iar drumul de acces din sat spre castru roman este asfaltat, inclusiv drumul ce trece peste zidul de S a fortificației.
Pe o bună parte din sit există construcții mai vechi sau mai noi, unele cu caracter definitiv.
În aceste condiții ne întrebăm dacă dl. Radu Zegreanu a formulat plângeri penale împotriva
proprietarului drumului public, a proprietarilor construcțiilor sau dacă a sesizat poliția că se practică agricultură intensivă cu arături de 50-60 cm adâncime care distrug contextul arheologic?
Fără aceste răspunsuri este evidentă dubla măsură pe care dl. arheolog o folosește cu privire la protecția științifică a acestui sit arheologic.
Ne întrebăm de asemenea, dacă domul arheolog Radu Zagreanu sau Complexul Muzeal
Bistrița-Năsăud au făcut demersurile necesare pe lângă autoritățile locale pentru semnalizarea sitului arheologic din zona respectivă?
Nu cunoaștem dacă aceste demersuri au fost realizate, dar aflăm de la dl. Radu Zagreanu că „detectoriștii” sunt vinovați de dezastrul din castrul roman Ilisua-Arcodabara din județul Bistrița-Năsăud.
Solicităm public precizări în acest sens din partea d-lui Radu Zegrean și a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
În lipsa acestora, speculațiile apărute deja, cu privire la interesele din zonă, încep să
prindă contur, iar tăcerea (pe care o intuim) din jurul acestui subiect îi face părtași la aceste interese pe cei în drept să ofere lămuririle necesare.
Semnatari:
Asociatia Prospectorii Istoriei (e-mail: [email protected])
Asociatia Transylvanian Diggers
Asociatia ProDetectie
Asociatia Dacia Crisius
Asociatia Vrancea Eroică
Asociatia Detecții Gorj
Asociatia Iași Detectează
Asociatia Valahia Detect
Asociatia Arca Lex
Asociatia Romanian Military Archeology
Club Metal Detect Roman
Asociatia Erdelyi Kutatocsoport – Exploratorii Transilvaniei – Transilvanian Research Group.