Primăvara se instalează încet în ținutul Contelui Dracula, iar situația pandemică prielnică oferă șansa realizărilor a cât mai multe evenimente. Vestitorul primăverii și mărțișorul se întâlnesc în Castelul de la Arcalia ce se deschide pentru publicul larg.
Biblioteca Arhimede organizează, pe 27 februarie, în Parcul Dendrologic Arcalia, un nou eveniment, aflat la prima sa ediție, între porțile castelului de la Arcalia. „Târgul Mărțișorului” aduce folk-ul și dansuri populare într-un cadru dintr-o altă epocă.
Chiar dacă peisajul ar recomanda organizarea mai multor evenimente, nu s-a prea înghesuit nimeni să pună în valoare frumusețea locului. Totuți, iată că de această dată, primăvara se vestește cu folk ce va răsuna în bine cunoscutul Catel Bethlen. În plus, organizatorii pun la dispoziție și prezentarea istoriei pe care mărțișorul o are, respectiv o conferință despre acest simbol al primăverii și obiceiurilor de primăvară, susținută de Cornelia Vlașin, directorul Serviciu Județean al Arhivelor Naționale Bistrița.
„Veți asista la momente cultural-artistice: un folk-mărțisor oferit de domnul Florin Săsărman și chitara sa măiastră, o adiere de primăvară adusă de cântecele interpretate de corul de copii al Bibliotecii Arhimede, un buchet melodios de folclor autentic oferit de copiii din Ansamblul Folcloric „La fântâna satului” din Șieu-Măgheruș, dirijați și coordonați de doamna Camelia Pașca, iar doamna Cornelia Vlașin, director Serviciu Județean al Arhivelor Naționale Bistrița, va conferenția despre Mărțișor și despre obiceiurile populare de primăvară.
Și înainte de a pleca acasă, veți putea admira mărțișoarele realizate manual, cu mult talent și entuziasm, de copiii din Arcalia. Veți putea cumpăra aceste mărțișoare și prin generozitatea dumneavoastră veți sprijini achiziția de cărți noi și frumoase pentru Biblioteca Arhimede”, au transmis organizatorii de la Biblioteca Arhimede.
Organizatorii mai precizează faptul că zona este îngrădită, iar castelul se află în perioada de renovare.