26 de producători din Cluj-Napoca, cu 400 de produse în portofoliu, au adus în România în concept nordic, ce presupune ca consumatorii să se întâlnească online, în același loc, cu producătorii. Acolo consumatorii află la ce preț sunt vândute produsele și care este locul și data de întâlnire pentru a cumpăra produsele.
Conceptul Reko, pus în practică la Cluj presupune ca producătorii să se întâlnească online, pe o rețea de socializare, consumatorii, iar acolo să stabilească locul și data pentru întâlnirea fizică, unde-și revendică produsele dorite. Ofertele cu produsele sunt postate pe grupul respectiv, la fel și locul de întâlnire cu consumatorii.
Acest concept de „piață” a fost prezentat la o emisiune online susținută de Ziarul Fiananciar, de Andreea Koronios, manager de marketing la ROA Cluj, asociație care deja a reunit 26 de producători, cu 400 de produse în portofoliu, de la carne, la lactate, ouă prăjituri, înghețată, fructe uscate, comporturi și chiar bere artizanală.
Printre cei care a intrat în asociație se numără și Bogdan Rus, fiul Ninei Rus care a pus pe picioare păstrăvăria Rin de la Romuli. Acesta vrea să replice modelul și în Bistrița-Năsăud, locul unde a început familie sa să își vândă produsele.
„Într-un an de experiență la ROA m-am îndrăgostit de modelul acesta de desfacere a produselor și înainte de sărbători am discutat cu niște mici producători din Bistrița să îi aducem și la noi și cred că ar merge și în Bistrița, pentru că avem clienți, fiind un oraș destul de măricel”, a precizat Bogdan Rus, citat de ZF.ro.
Bistrițenii deja au parte de întâlniri săptămânale cu o parte din producătorii din județ. Aceștia vin, weekend de weekend, în Piața Centrală, unde-și vând produsele.