Specialiștii Muzeului Județean au făcut o descoperire extraordinară, în urma unor cercetări arheologice efectuate pentru ca un bistrițean să-și poată construi o casă pe Dogarilor.
Din echipa de specialiști ai Muzeului Județean din Bistrița au făcut parte Radu Zăgreanu (arheolog), Sofia Stancu (muzeograf) și Andreea Ilieș (desenator).
Totul a început în toamna anului trecut, când specialiștii de la Muzeul Județean au efectuat cercetări de supraveghere arheologică în oraș. Au avut de cercetat zona străzii Dogarilor.
Cercetările au fost necesare pentru că în zonă un bistrițean a dorit să-și construiască un imobil.
Respectiva stradă s-a dezvoltat în perioada medievală pe lângă zidul de incintă, între Portiţa Broaştelor şi Poarta Spitalului.
Documentar, strada este atestată încă din 1525.
În planurile oraşului, în secolul XVIII, ea figurează ca o alee de-a lungul curtinelor.
După demolarea zidurilor, această alee a figurat cu numele Pfaffenbrudergasse – strada Călugărilor.
Nu mică a fost uimirea cercetătorilor, atunci când au descoperit și identificat o latură încă vizibilă a zidului cetății Bistriței. Acesta era conservat destul de bine, pe un aliniament de circa 10 metri.
Fragmentul de zid a făcut parte din latura vestică a fostei cetăți medievale a Bistriței.
Beneficiarul a fost obligat să țină cont de prezența acestuia și să-l includă în proiectul final al imobilului. Astfel încât acesta să poată fi protejat și conservat corespunzător.
Tot în timpul săpăturilor arheologice a fost descoperită și o porțiune din șanțul cetății medievale. Șanțul care înconjura cetatea Bistriței atingea adâncimea de circa 4 metri față de nivelul actual de călcare, având o deschidere de aproape 5 metri.
„Din păcate zona a fost puternic afectată de intervenții moderne astfel încât materialul arheologic identificat nu este unul prea bogat”, a concluzionat echipa Muzeului Județean.
Descoperirea si pozele cred ca sunt facute de ceva vreme in urma, ca la ora asta pe portiunea unde sapa cei doi muncitori din poza, este ridicat deja un zid de caramida (noua).
Felicitări domnule primar, calcati apăsat pe urmele lui Crețu.Distrugeti tot ce se poate. Blocuri călărite peste case, așa urbanism deșănțat și la bunul plac al unora.
Se spune că ați autorizat un bloc lângă zidul cetății la fam Sigartau.
Se spune că alți va conduc din păcate , viceprimari prieten cu crețu că de arhitect se vede clar că nu avem.
aveți dreptate
autorizație 26.05.2021
S.V. imobil spații locuit P+1E+M Str. Dogarilor nr. 7 Nr. CF 50926
Legislație (privind protejarea monumentelor istorice)
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=28852
la doi pași e OCPI ..direct pe zidul fostei cetăți doar că la vremea aceea nu era nimeni curios (azi la fel)
continuăm ce au început comuniștii ..turnăm beton peste istorie + noi repere pentru cei ce vin din urmă
1 Clădirea OCPI – sec 20 –
2 Casă de locuit – sec 21 –
Banii si puterea in actiune ! Si stiu ca o seama au din belsug. Belsug care le da tupeul sa se ca….e pe ea istorie, traditie sau orice altceva din sfera „nu pot sa-l vand, ergo nu are valoare ”
Asteptam cu interes o noua monstruozitate opulenta care sa ne arate cine este la putere 🙂 La harababura arhitecturala din Bistrita chiar nu mai are asa mare impact !