Zeci de bistrițeni au ajuns la Centrul de Evaluare COVID, de când s-a deschis. Acesta pare să fie „o soluție binevenită”, unii bolnavi reușind să „scape” de internare. CÂȚI au ajuns, totuși, la spital:
Metodologia de tratare a cazurilor COVID s-a schimbat. Conform noilor reglementări, dacă o persoană are rezultat pozitiv la testarea COVID, anunță medicul de familie.
Acesta decide dacă e nevoie ca pacientul să ajungă la unul din cele TREI centre de evaluare COVID existente la noi în județ.
„Pacienții sub 65 de ani, care prezintă o formă medie de boală și fără probleme asociate vor fi direcționați spre acest centru. Mai există o categorie de pacienți care au cel puțin doi factori de risc. Adică au peste 65 de ani și o boală asociată, cardiorespiratorie, respiratorie, hepatică, renală sau un cancer. Pentru acest tip de pacienți medicul de familie se va adresa, de asemenea, centrului de evaluare. Vorbim de pacienții cu forme ușoare sau medii, pentru că cei cu forme severe ajung la spital”, a explicat medicul Oana Palagyi.
Centrul de Evaluare COVID de la Policlinica Bistrița a devenit funcțional în 28 ianuarie 2022, așa cum puteți citi pe larg mai jos:
Mâine va fi funcțional centrul de evaluare Covid-19 din Bistrița. Cine ajunge acolo:
De la deschidere, zeci de pacienți au ajuns la acest centru.
„Am avut zile în care am avut câte trei sau patru pacienți. Am avut zile în care am avut câte șase sau șapte. Deci sunt zile și zile. Dintre cazurile care s-au prezentat la centru, unul singur am trimis la spital pentru internare”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, medicul Oana Palagyi.
Conform acesteia, dar și pacienților, Centrul de Evaluare pare să fie o idee bună.
„Centrul este o variantă bine venită. Sunt mulți pacienți care au fost extrem de mulțumiți pentru faptul că pot primi tratament în ambulatoriu și nu mai trebuie să se interneze. Pentru că efectiv sunt unii care erau stresați la gândul că se vor interna.
Totodată, centrul de evaluare e o idee bună deoarece ia din presiunea pusă pe spitale. Acum, la spital ajung doar cazurile grave. Deci centrele de evaluare chiar sunt o idee bună, cel puțin din punctul meu de vedere”, a concluzionat medicul Oana Palagyi.