-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

VIDEO – În lumea fetelor care dau bine cu pumnul. Iulia Timiș, vicecampioană la box senioare: Sportul este o cauză pierdută

Bistrița a devenit în timp una dintre cele mai cunoscute pepiniere de pugiliști și pugiliste, în sala Clubului Sportiv Municipal Bistrița. În spatele fețelor care exprimă liniște și bunătate și trupurilor firave, stau adevărate luptătoare. Nu în sensul rău al cuvântului, pentru că în educația sportivă a pugilistului, „dreptatea cu pumnul” este interzisă.

În spatele mănușilor de box, fiecare știe că adversarul are puncte forte și puncte slabe. Strategia se discută de dinainte, iar cel mai important lucru pentru fiecare sportiv în parte este… antrenamentul.

Exercițiul, mama învățăturii

Fetele de la CSM Bistrița care practică boxul sunt coordonate în principal de Nicolae Zăpârțan, antrenor de box emerit care ne-a primit și pe noi, cei de la Bistriteanul.ro, în sala de antrenamente. Este locul unde toate se pot întâmpla, iar „nu pot” și „nu vreau” sunt expresii interzise, pe primul lor fiind puse ambiția și repetiția.

Campioane la junioare sau senioare, Bistrița a trimis pe bandă rulantă sportive de performanță de înaltă calitate, instruite de Nicolae Zăpârțan care, de mulți ani, este voluntar în cadrul clubului. Nu primește vreo remunerație în cazul prestării serviciilor sale de antrenorat.

Iulia Timiș este vicecampioană la box senioare, practicând sportul de aproximativ șase ani la CSM. Discutând cu Iulia, aceasta a transmis faptul că sportul este o cauză pierdută, iar problemele de bugetare sunt un impediment principal în fața adevăratei performanțe.

„Lucrurile se schimbă, dar nu în bine”.

„Cei care facem sport observăm cum lucrurile se schimbă, dar nu în bine. Nu prea văd o parte pozitivă pentru că, sportivii, în general, nu sunt susținuți suficient și nu sunt deloc motivați să facă performanță, într-o țară în care nu contează. Noi ne concentrăm să schimbăm asta, personal vreau să fac sport de performanță în continuare. Poate o să reușesc, la un moment dat, să îl ajut pe domnul profesor (n.r. Nicolae Zăpârțan), asta dacă va vrea, să antrenez aici. Sportul moare încet-încet sub ochii noștri și e păcat, mai ales că nu este întreținut și susținut”, a spus Iulia Timiș.

Nicolae Zăpârțan ne-a spus că la club sunt înregistrați în jur de 20 de sportivi, fiecare practicând acest sport din pasiune, iar performanțele lor sunt slab răsplătite. Totuși, acesta spune că „este mai bine decât deloc”. În ajutorul clubului și sportivilor de la CSM Bistrița vine conducerea clubului care răsplătește rezultatele bune și foarte bune, dar și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud care, în fiecare an, oferă premii sportivilor cu parcurs deosebit pe acest plan.

Antrenamentul: dur sau „suntem prieteni”?

„Nu suntem prietene. Știm că nu trebuie să luptăm forțat una cu alta, ca să nu ne lovim, însă ne comportăm ca și adversari după ce pătrundem în ring. Apoi dispare orice urmă de o oarecare dușmănie și revenim la stadiul de prietene, altfel nu se poate. Sportul te educă să respecți și să știi cum și ce să faci, nu te învață nicidecum să îți faci dreptate cu pumnul”, a spus Iulia.

Fetele lui Zăpârțan știu să dea bine cu pumnul, iar performanțele notabile pe care le au vorbesc de la sine. Sute de medalii, poate mii. Calificări și urcări pe podiumul mondial, european și național, imnul României, intonat pentru bistrițencele care pun burgul pe harta boxului internațional.

Ce a însemnat CSM Bistrița pentru sportul românesc?

Peste 700 de clasări între primii 6 la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene şi alte competiţii internaţionale, 4171 de medalii naţionale şi 628 de sportivi convocaţi la loturi naţionale. CSM a avut până acum 21 de participanţi la 12 ediţii ale Jocurilor Olimpice, competiţa supremă a sportului. Dintre aceştia, 6 au adus clasări între primii 6, iar unul, Răzvan Martin, a reuşit să cucerească o medalie, în 2012, la Londra. Sunt cifre care stau în dreptul unor performanţe greu de întrecut în orice alt domeniu de activitate din judeţul Bistriţa-Năsăud. Performanţe ce au dus numele Bistriţei în toate colţurile lumii.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: