Invitată la emisiunea Medicină pe limba ta, farmacistul Adriana Elisei a povestit despre profesia sa de care s-a îndrăgostit încă de când era copil. A avut o tentativă de a urma cariera militară a părinților săi. Însă în cele din urmă a învins admirația pentru farmacistele cochete care vorbeau oamenilor cu atâta dragoste și grijă.
Adriana Elisei ne-a explicat că nu doar medicii depun un jurământ, ci și farmaciștii. Este un jurământ emoționant, în care farmaciștii promit ca în întreaga activitate să dea dovadă de o atitudine profund umană. Că vor respecta demnitatea bolnavului. Că vor fi răbdători și înțelegători cu pacienții, chiar și atunci când aceștia – din cauza bolii sau a suferinței – nu acordă respectul cuvenit.
De ce pun farmaciștii atâtea întrebări?
Pentru a se asigura că pacientul primește într-adevăr tratamentul de care are nevoie. Dacă, de pildă, o persoană se simte deranjată de cârcei noaptea – asta indică faptul că e vorba de un deficit de magneziu și potasiu. Dacă apar cârcei în timpul zilei, după un efort fizic, înseamnă că lipsește fierul în organism.
„Îmi place să provoc pacientul să pună întrebări. Să aibă curajul să pună cât mai multe întrebări, ca să fiu sigură că a plecat mulțumit și exact cu ceea ce are nevoie. Au fost situații în care pacientul nu avea nevoie de medicamentul după care venise la farmacie…”, a mai explicat Adriana Elisei.
Nu este interzis să citim pe google despre diferite afecțiuni, a recunoscut farmacistul Adriana Elisei. Dar nu este corect nici să încercăm să copiem mot-a-mot rețete de pe internet. „Pentru că nu întotdeauna același tratament se potrivește oricărui pacient. Unuia poate îi folosește, dar altuia nu îi este de folos. De aceea recomand să pună întrebări de orice fel.”
Combinații de medicamente care trebuie evitate și care ne fac rău
Farmacistul, ca specialist, poate observa dacă există interacțiuni nefaste între anumite medicamente. E important să avertizezi pacientul asupra unor efecte sau reacții între medicamente. Paracetamolul nu trebuie combinat cu alcool. Omeprazolul nu trebuie luat împreună cu anumite antibiotice, pentru că favorizează infecția cu clostridium.
De asemenea, ar trebui evitată combinația între Omeprazol cu Plavixul, care este un anticoagulant.
Antioxidanții sunt esențiali – consideră farmacistul Adriana Elisei. Ei neutralizează mediul toxic, fumul de țigară, noxele mașinilor sau alimentația nesănătoasă. Există produse cu un conținut mare de antioxidanți, cum ar fi și Rezveratrolul. Acesta se regăsește în toate fructele de culoare închisă: fructe de pădure, afine, mure, struguri negri.
Cea mai mare concentrație se află în rădăcina plantei Polygonum Cuspidatum și în medicamentul Resveravit. Are efect antioxidant de 30 ori mai mare decât Vitamina C și de 20 de ori mai mare decât vitamina E. Practic acești antioxidanți se potrivesc celor care au probleme de circulație periferică, varice, hemoroizi. Reglează tensiunea, scade glicemia și protejează ficatul.
Unele antibiotice produc efecte gastrice, până la diarei destul de urâte, iar atunci intervine rolul probioticelor care protejează flora intestinală.
Farmacistul Adriana Elisei a vorbit și despre cum se păstrează medicamentele sau cât de importante sunt prospectele medicamentelor.
Sunt medicamente care au eliberare treptată. Nu este recomandat să desfacem capsulele sau compimatele filmate. Acestea au un mod specific de a se elibera când ajung în stomac. Însă atunci când un pacient nu poate să înghită o pastilă, se ia legătura cu un specilist. Un farmacist sau un medic care vor găsi soluția pentru ca pacientul să adere la tratamente cât mai eficient.
Sunt și boli induse medicamentos, după un anumit tratament. Farmacistul poate interveni în ajustarea dozelor terapeutice prescrise de medic. „Singura dată când farmacistul nu are voie sub nicio formă să intervină asupra rețetei este atunci când medicul trece pe rețetă sic volo. Ceea ce înseamnă Așa vreau eu. Au fost cazuri de rețete cu doza maximă depășită pentru 24 de ore. Atunci am luat legătura cu medicul și ne=am sfătuit”, a mai spus farmacistul Adriana Elisei.
Detalii despre retragerea de pe piață a unor medicamente sau despre suplimentele alimentare – aflați urmărind întreaga emisiune, mai jos:
S-a strecurat o mica eroare de redare…. PLAVIX este anticoagulant! Cu respect, MNPop