Autoritățile au anunțat prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Se anunță relaxări, dar și modificări privind carantinarea sau obligativitatea prezentării certificatului verde:
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând din 7 februarie. În mare parte se menţin măsurile adoptate până acum pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
1. Certificatul verde NU mai e obligatoriu într-o anumită situație
“Accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor . Asta dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea. De asemenea trebuie să fie asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană. De asemeneas trebuie limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces“ transmit autoritățile.
Accesul în mall-uri se poate face și pe bază de:
- test PCR nu mai vechi de 72 de ore
- test rapid antigen nu mai vechi de 48 de ore
2. Măștile medicale sau FFP2 rămân obligatorii în toate spațiile publice închise și deschise.
3. CINCI zile perioada de izolare pentru vaccinaţi şi ȘAPTE zile pentru nevaccinaţi
Conform ultimelor informații furnizate de autorități:
- Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare
- Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
4. Perioadă extinsă pentru PLF – formularul digital de intrare în România
„Dacă până la acest moment aveam 24 de ore să completăm acest formular, am extins această perioadă la 72 de ore înaintea utilizării formularului. Mai mult, sunt şi cele 24 de ore ulterioare trecerii prin care poate fi prezentat acest formular. Vreau să menţionez faptul că se consideră îndeplinită completarea acestui formular atunci când datele sunt corecte“ a declarat ministrul Sănătății, Andrei Baciu.
5. Putem călători în UE doar cu doza booster
Secretarul de stat a afirmat că România a transpus în legislaţie decizia Uniunii Europene conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile.
Totodată, pe plan naţional, a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022.
”Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul Comunităţii Europene, nu se adresează regulilor existente şi felului în care funcţionează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici şi România” a declarat Andrei Baciu.