Invitat la emisiunea „Oameni din Bistrița-Năsăud” – scriitorul Alexandru Uiuiu a povestit despre demiterea sa politică de la Direcția pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Alexandru Uiuiu a povestit și despre relația sa cu fosta Securitate. „Relația mea cu fosta Securitate se poate rezuma în câteva cuvinte. NU am colaborat cu fosta Securitate…”
„În 1984, acum 37 de ani, fiind eu mai nonconformist din fire, împreună cu Alin Nemeș, Geo Clitan, Ion Moldovan – stăteam 8 într-o cameră de cămin – am dat foc portretului lui Ceaușescu… Aveam 20 de ani, a adus cineva portretul în cameră. Ne-am tot jucat de-a discursurile, iar până la urmă ne-am zis – hai să scăpăm de el. I-am dat foc, l-am pus într-o scrumieră. Scrumul l-am pus într-un borcan, pe un dulap… A doua zi au venit doi inși cu haine de piele, ca-n filmele lui Sergiu Nicolaescu. Ne-au întrebat de borcan.
Ne-au luat pe toți, ne-au dus la sediul Securității… Zbierând la noi, ne-au pus să recunoaștem că am dat foc portretului lui Ceaușescu. Ulterior, ne-au chemat de patru ori, pe rând, la Securitate, cu citație scrisă. Din declarațiile acelei anchete, s-a constituit un dosar care o fi fost pus pe undeva… A fost scos de la naftalină după 37 de ani…”, a mai povestit Alexandru Uiuiu.
Scriitorul a mai explicat că în instanță, când și-a prezentat punctul de vedere, a dus declarații legalizate notarial de la Geo Clitan – acum profesor universitar la Timișoara sau Ion Moldovan, profesor în Cluj. „În 1985, Andrei Marga care ținea la noi, pentru că eram studenți buni, ne-a făcut primirea în Partidul Comunist. Iar de atunci nu am mai avut niciun fel de treabă. Nici cu Securitatea, nici cu vreo altă instituție a statului…”, a mai explicat Alexandru Uiuiu.
Ca să fii colaborator al Securității ai nevoie de două condiții. Să colaborezi voluntar, să obții niște avantaje de pe urma colaborării, și să aduci prejudicii libertății de mișcare sau drepturilor celorlalți. Ceea ce nu s-a aplicat în cazul său, a mai explicat scriitorul.
„M-au chemat o dată să-mi descriu colegii de cameră și apoi încă o dată – pentru colegii de echipă. În dosarul pe care l-am consultat la CNSAS, erau patru foi… Eu mă consider un colaborator al bunului Dumnezeu”, a mai spus Alexandru Uiuiu.
Scriitorul a povestit și despre activitatea sa sportivă și partidele de handbal masculin de la sfârșitul anilor 80. Dar și despre viața sa politică.
„Prin anii 90, am participat la întâlnirile Alianței Civice. Am ajuns lider al Partidului Alianța Civică. Au fost alegeri, și am câștigat doi consilieri județeni. Tot atunci am devenit cel mai tânăr vicepreședinte de Consiliu Județean. Aveam 28 de ani.
Am fost primul președinte de ședință, așa se numeau atunci – cel mai tânăr și cel mai în vârstă, un senator din Beclean. Noi doi condus prima ședință a Consiliului. M-am dus apoi în birou și am făcut organigrama Consiliului Județean. Am avut câteva realizări acolo în Consiliul Județean…”, a mărturisit scriitorul.
Acesta a mai povestit că ulterior, Partidul Alianței Civice a fost absorbit de PNL. Dar până la urmă a fost dat afară de acolo. „Nu am relații de discordie cu liberalii. Sunt oameni buni și în PSD, USR sau PNL, dar sunt și oameni slabi. Partidele sunt ca pădurile… Nu se poate păduri fără uscături”, a remarcat Alexandru Uiuiu.
Bunul Dzeu… aha. Doar ca, in acest caz, Dzeu a fost mic cit un plutonier, ca sa reamintim pe cioran.
…cica legatura lui cu securitatea se reduce in cateva cuvinte dupa care spune ca au gasit patru pagini!!!!
Asteptam finalul cu patru… romane!
Mai bine zis , în acest caz , Dumnezeu a fost ,,Cizmar”
Un barbat adevarat, Somesean de frunte !!!