O nouă specializare va fi disponibilă la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, din septembrie! Aici va funcționa o clasă de Conservare și Restaurare Bunuri Culturale.
„Școala a depus documentația necesară către ARACIP, în vederea autorizării acestei noi specializări. Au avut nevoie de avizul Inspectoratului Școlar și l-au primit”, a confirmat pentru Bistrițeanul.ro inspectorul general prof. Aurelia Dan.
Profesoara Aurelia Dan a completat că noua specializare se pliază perfect și pe Strategia de Dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud.
Marian Coman, directorul Liceului de Arte „Corneliu Baba”, ne-a explicat că s-a consultat cu colegii săi de la Liceul de Arte „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Aici există deja acreditată această clasă.
Cel mai probabil vor fi 24 de locuri în clasa de Restaurare, iar până în clasa a X-a se vor studia discipline similare cu celelalte specilizari. E vorba de orele de desen, culoare și materiile de cultură generală.
Abia din clasa a XI-a vor începe atelierele specializate pe Restaurare.
„Este una dintre meseriile cele mai căutate, este trecută și în nomenclatorul meseriilor ca tehnician restaurator. A fost o mare bucurie pentru noi să aflăm vestea. Ar avea cea mai tare relevanță economică, în contextul actual. Liceul îi va pregăti teoretic pe viitorii absolvenți și le va oferi și ateliere practice, urmând ca ei să devină restauratori autorizați după alte sesiuni practice pe șantier”, a mai explicat Marian Coman.
Examenul va cuprinde o probă eliminatorie de desen. Așa cum se întâmplă și la celelalte specializări, elevii vor avea de trecut și de proba de compoziție – care va fi focalizată pe Restaurare și Conservare.
Detalii referitoare la examen vor apărea, însă, curând, a mai precizat Marian Coman.
În Bistrița a început să se vorbească mai intens despre restaurare grație eforturilor voluntarilor Petrus Italus Trust:
FOTO: Încă trei porți istorice din Bistrița, restaurate grație eforturilor Petrus Italus Trust