Atitudinea face diferenţa! Ar trebui să evităm etichete de genul „elevi buni”, „elevi slabi”, „clase bune”, „clase slabe”. Asta își dorește inspectorul general Aurelia Dan.
Într-o conferință de presă, profesoara Aurelia Dan a comentat în legătură cu lecţiile învăţate în semestrul I care trebuie îmbunătăţite. Prima ar fi schimbarea de atitudine, la nivelul profesorilor, părinţilor, elevilor şi al comunităţii.
„Am început anul şcolar cu mesajul „Fiecare elev contează”. Ceea ce contează cu adevărat este schimbarea de atitudine. Niciun program de intervenţie nu va avea rezultatele scontate dacă atitudinea rămâne aceeaşi. Vorbesc şi de atitudinea noastră, a cadrelor didactice şi de atitudinea părinţilor şi de atitudinea membrilor societăţii în general. Atitudinea face diferenţa.
Atitudinea potrivită este cea în care nu mai facem etichetări. Nu mai avem prejudecăţi sau idei preconcepute.
Încă se vehiculează în mediul şcolar, din păcate foarte des, expresii de genul „elevi buni/elevi slabi”, „clase bune/clase slabe”, a reamintit prof. Aurelia Dan. Aceasta a povestit că inspectorii ISJ se confruntă și cu solicitări nepotrivite din partea profesorilor. Unii au cerut să nu se facă inspecții în zilele în care predau la clase mai slabe. „Să nu veniţi în inspecţie astăzi. Nu vreau să-i vedeți pe elevii slabi. Vreau să veniţi să vedeţi elevii buni…” – a explicat prof. Aurelia Dan.
Dacă tot discutăm de indicatori, întrebarea imediat următoare este: Ce este bun? Ce este slab? Cum măsurăm clasele bune sau clasele slabe?
„Răspunsurile sunt atât de complexe încât revin la ceea ce spuneam la început. Pentru că dacă fiecare copil contează, atunci trebuie să avem încredere că fiecare este bun la ceva. Să stimulăm încrederea în sine a elevilor. Pentru că numai așa putem să le creștem motivația pentru învățătură…”, a subliniat prof. Aurelia Dan.
Mesajul școala te face mare este un mesaj în care elevii trebuie să învețe să creadă – a completat prof. Aurelia Dan.