Directorii de școli ar putea să fie schimbați din funcție dacă rata de vaccinare din instituția de învățământ pe care o manageriază este „cu mult sub 60%”, potrivit ministrului educației, Sorin Cîmpeanu.
Foarte multe școli din România, mai mult decât jumătate, au o rată de vaccinare de peste 60% în cadrul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Unele au rata chiar și de 100%. Însă aproximativ 3000 de școli indică o rată de sub 60%, iar ministrul educației nu este mulțumit de acest lucru. Prin urmare, directorii acelor școli sunt în pericol de a fi schimbați din funcție.
3000 de școli cu rată sub medie de vaccinare
„Rata de vaccinare în învățământ este mai mult decât dublă față de rata de vaccinare națională. Profesorii s-au vaccinat mai mult decât dublu față de media națională, peste 70% sunt vaccinați. Aceștia erau la ultima interogare. Avem 14.000 de școli în care rata de vaccinare este de peste 60%, din care peste 2.000 de școli au rata de vaccinare de 100%. Deci absolut toți, nu numai cadre didactice – profesori, învățători educatori – dar și personalul didactic auxiliar și nedidactic sunt vaccinați. Școlile sunt un exemplu, din această perspectivă, a vaccinării. Sigur, avem și situații, v-am spus, de la 14.000 până la 17.000 de școli erau sub rata de vaccinare de sub 60% – 3000 de școli – aceasta era situația la ultima interogare”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, conform EduPedu.ro.
Întrebat de măsuri, Ministrul spune că singura soluție este schimbarea acelor directori de școli unde vaccinarea este mult sub 60%, ba chiar există cazuri cu vaccinare de 10%.
„Atunci când ai o rata de vaccinare de 50 , 55%, sub 60%, putem să mai găsim explicații, dar atunci când ai o rata de vaccinare – și avem câteva școli cu rata de vaccinare de 10% – acolo este clar că directorul școlii, conducerea școlii nu a avut o abordare proactivă pentru a încuraja vaccinarea. Ca să nu presupun ca au existat și îndemnuri împotriva vaccinării din partea acelor directori”, a mai spus Cîmpeanu.