-0.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO: O expoziție de excepție, la Arhive! Cea mai veche școală românească, încă din 1475, într-un sat din județ

Faimoasele Oracole care făceau deliciul anilor 80 printre elevi, dar și numere din Cutezătorii, uniforme comuniste sau manuale de sute de ani pot fi admirate la Arhive. Aici a fost inaugurată recent o expoziție absolut fantastică.

Este una dintre cele mai frumoase expoziții organizate la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud”, ne-a explicat directoarea instituției, Cornelia Vlașin.

Până în februarie, aveți onoarea să admirați la Arhive, câteva documente extrem de valoroase. Dar și străvechile băncuțe de elevi în care elevii buchiseau primele litere. Sau uriașa socotitoare la care învățau primele adunări și scăderi. 

Cel mai vechi document al expoziției datează din 1682. Este un jurământ scris în latină pe care îl depuneau elevii și profesorii înainte de a începe anul școlar.

ALTE vremuri… În care elevii, dar și profesorii, erau nevoiți să depună jurământ…!

Există însă mărturii că cea mai veche școală românească din județ funcționa încă din 1475, în Ciceu Poieni.

O școală săsească este menționată și la Bistrița în 1438. Gimnaziul – adică un sistem de învățământ superior – apare în orașul nostru în 1537.

În 1711 se vorbește deja de Liceul Piariștilor, care funcționa pe actuala stradă Gheorghe Șincai, lângă Biserica Romano-catolică. 

În 1777, documentele vorbesc despre cele două licee importante din Bistrița: Gimnaziul Piariștilor și Gimnaziul Evanghelic.

Acesta din urmă era o clădire impozantă, chiar lângă Biserica Evanghelică, ne-a mai explicat Cornelia Vlașin. 

Clădirea a fost demolată în 1937, când s-a amenajat spațiul din jurul Bisericii Evanghelice. Corneliu Mureșan, primarul de atunci al Bistriței, a luat măsuri de reamenajare a piețelor, stabilind o nouă arhitectură urbană în oraș.

Tot atunci a fost amenajată și piațeta din jurul Bisericii de la Coroana, dar și parcul municipal.

Prima amenajare mai importantă a parcului a fost consemnată în 1911. Aproape 30 de ani mai târziu, în timpul primarului Corneliu Mureșan, au fost trasate și amenajate aleile parcului.

Din expoziție nu lipsesc nici oracolele, manualele anilor 80 sau celebrele uniforme din perioada comunistă a județului – cu șnururile roșii sau galbene, cu numărul matricol și nelipsita cordeluță…

Tot la Arhive pot fi admirate abecedare, programele școlare de demult, dar și cel mai vechi manual care datează din 1856.

A fost editat la Viena și tipărit cu litere chirilice. Tot aici aveți ocazia să admirați un manual de igienă, elaborat de Iuliu Moisil și inspirat din manualele săsești.

Este foarte aplicat, elaborat cu grijă și aplicabil chiar și în zilele noastre. Se vorbește și de vaccinare, dar și despre educația sexuală. Pentru acele vremuri, Iuliu Moisil se dovedește a fi cu adevărat un vizionar…”, a mai explicat Cornelia Vlașin.  

ALTE vremuri… Detalii savuroase despre îngrijirea sistemului nervos, într-un manual din 1896

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: