-0.7 C
Bistrița
vineri, aprilie 11, 2025

FOTO: Grupul de colindători „Izvorașul Rece” din Ruștior, pe podium în festivalul dedicat celor mai valoroase tradiții românești

Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a organizat zilele trecute Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Tudor Pamfile”. Evenimentul a ajuns la cea de-a 30-a ediție. S-a desfășurat pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor şi la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.

Festivalul a fost dedicat celor mai valoroase tradiţii româneşti nealterate de trecerea timpului.

La Galați și-au dat întâlnire ansambluri folclorice din Galaţi şi din judeţele Botoșani, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Vaslui, Bacău și altele. 

Organizatorii și-au propus să aducă în fața publicului-spectator obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă. A fost vorba despre „Pluguşorul, jocul cu măşti, urşii şi capra, urăturile și colindele de altădată.

Județul Bistrița-Năsăud a fost reprezentat la această prestigioasă manifestare cultural-artistică națională de Grupul de colindători „Izvorașul Rece” din Ruștior. Coordonatorul artistic al grupului este Florin Dumitru Creța. 

Colindătorii din Ruștior au prezentat la Galați Colindatul Gazdei, Colinda copiilor, Colinda fetelor. Din program nu au lipsit nici jocurile feciorești „Brâul”, „Cățaua” și „Sârba”.

Pentru prestația lor, colindătorii din Ruștior au fost onorați cu un premiu special. 

Festivalul-concurs a debutat cu o paradă a portului popular tradițional. S-au cântat colinde și urături pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor. A urmat apoi un spectacol de tradiții și obiceiuri de iarnă, susținut de grupurile folclorice din țară.

Duminică, 19 decembrie, festivalul a continuat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale. Tot aici au fost colindate oficialitățile prezente, ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, dar și gălățenii prezenți la Sfânta Liturghie.

Evenimentul a fost extrem de aşteptat de toți cei care apreciază tradiţiile şi obiceiurile românești specifice Crăciunului și Anului Nou. Nu ne rămâne decât să sperăm că astfel se păstrează peste generații patrimoniul folcloric cultural autentic”, a preciza Emilia Ometiță, șef – Birou Cultură Tradițională, la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Photo credit @ Centrul Județean pentru Cultură / Arhiva personală Ramona Creța-Bugnar

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Este momentul perfect să te pregătești de aventurile acestei primăveri! Profită de oferta MATEROM AUTOMOTIVE

Este momentul perfect să te pregătești de aventurile acestei primăveri! Profită de oferta MATEROM AUTOMOTIVE pentru Verificarea de primăvară și asigură-te că mașina ta este pregătită pentru călătoriile din acest sezon.

San Deco Bistrița-Năsăud caută consilier vânzări. Rombat angajează operatori producție! NOI locuri de muncă, la Fan Courier, DIVANI & SOFA, Polimed

SAN DECO Bistrița-Năsăud și DIVANI & SOFA caută consilier vânzări! Rombat angajează operatori producție. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Crama Veche, Amicii Building, sau Ideal Print și Fan Courier. Oferta completă, mai jos:

20 de ani dulci, frumoși, cu Cofetăria MARISAN din Sângeorz-Băi! CUM poți participa la TOMBOLA de ziua lor:

Creează amintiri dulci de două decenii, îmbinând pasiunea pentru dulce, gustul autentic și calitatea produselor, în prăjituri și torturi de-ți lasă gura apă. Acum, la 20 de ani de existență pe piață, Cofetăria Marisan vrea să vă mulțumească vouă, clienților, prin organizarea unei tombole cu premii senzaționale. CE trebuie să faceți: