Într-o postare pe Facebook, primarul și liderul PNL, Ioan Turc compară evenimentele din partidul din care face parte cu un „Stalingrad politic”. Potrivit acestuia, în ultima perioadă, PNL a pierdut încrederea românilor, a simpatizanților și a membrilor de partid.
Primarul și liderul liberalilor bistrițeni, Ioan Turc nu vede cu ochi buni schimbările și evenimentele din partid din ultima vreme. Într-o postare pe Facebook, acesta compară evenimentele din ultima perioadă cu un „Stalingrad politic”.
„Ce s-a întâmplat în ultimele luni în partidul nostru reprezintă un Stalingrad politic. Într-o foarte scurtă perioadă, s-a pierdut încrederea românilor, a simpatizanților și a membrilor de partid. Avem nevoie ca de aer de o clarificare internă, cu tot ceea ce ea presupune. E deja prea mult!”, a precizat Ioan Turc, într-o postare pe Facebook.
Ioan Turc pare să fi fost împotriva „valului de schimbări” cu care s-a confruntat PNL. Acesta l-a susținut în primă fază pe Ludovic Orban la șefia partidului, acesta ajungând să părăsească formațiunea politică, cu scandal. A votat apoi împotriva unei alianțe cu PSD, însă și acest lucru a ajuns să se materializeze.
Motto:
„Orbane, să ne ierţi, în septembrie-am fost beţi!”
(https://www.ziardecluj.ro/cam-tarziu-prim-vicepresedintii-pnl-i-au-cerut-lui-citu-sa-plece-de-la-palatul-victoria-un-fel-de-orbane-sa-ne-ierti-septembrie-am-fost-beti)
Decizia Biroului Politic Național al PNL de formare a unui nou guvern alături de PSD arată că liberalii n-au învățat nimic din „monstruoasa coalitie” numită Uniunea Social-Liberală (USL) înființată pe 5 februarie 2011, printr-un un Protocol semnat de liderii de atunci ai PSD, PNL și PC, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin. Conform protocolului Victor Ponta- Președintele PSD urma să fie premier după alegerile parlamentare din 2012, iar Crin Antonescu- președintele PNL , candidat la prezidențialele din 2014. Numai că după 2012 odată ce s-a văzut cu sacii în cărută, Victor Ponta s-a băgat ca porcul să candideze si la prezidentiale în 2014, încălcând protocolul semnat la înfiintarea USL. Astfel, alianta USL s-a prăbușit înainte de prezidențialele din 2014 care au adîncit neîncrederea între Victor Ponta și Crin Antonescu. Oricum Radu Moldovan nu întelege mare lucru din filozofia puterii politice într-un regim democratic. Noua alianță de guvernare ce se prefigurează între PNL cu PSD si UDMR este o anomalie. Si asta pentru că o astfel de alianță se apropie de conceptul unui guvern de uniune naţională care presupune că toate forţele politice parlamentare sunt la putere şi niciuna nu este în opoziţie. În această situaţie este anihilată democraţia pluripartită care se bazează pe faptul că puterea este temperată de opoziţie. Lipsa unei opoziţii parlamentare puternice creează premisele pentru abuzuri din partea puterii. Pe de altă parte, un guvern de uniune naţională nu înseamnă câtuşi de puţin că şi societatea se uneşte şi începe să tragă în aceeaşi direcţie. Dimpotrivă, că dacă toate forţele politice sunt la putere, opoziţia se mută în interiorul partidelor din arcul guvernamental. Fracţiunile interioare din partide, nemulţumite de distribuţia inechitabilă a puterii, vor genera conflicte interne care vor submina activitatea întregului guvern. Lucrul cel mai grav este că de eşecul guvernului de uniune naţională vor profita mişcările extremiste de orice fel.
De data asta o asociere la guvernare intre PNL, PSD si UDMR, pune sub semnul întrebării realizarea setului de reforme de care tara are nevoie si care este prevăzut si asumat prin PNRR. Se stie că PSD este un adversar al Reformei statului si în special al reformelor din justiție, precum și al reformei administrative.
Din acest punct de vedere, refacerea alianței de guvernare PNL – USR – UDMR, ar fi fost o solutie mai înteleaptă din partea PNL.
CONCLUZIA, ca un arc peste timp este trasă de Mihai Eminescu si este mai actuală ca niciodată:
„Toate aceste împrejurări, izolate una de alta, par a nu avea însemnătate; însă, luate la un loc, ele întăresc presupunerea că se pregătesc diferite expediente, îndreptate contra cabinetului şi, în adevăr, înţelegerea stabilită cu atîta greutate ar fi pusă în cestiune şi s-ar decide definitiv întrebarea dacă ţara mai e în stare ca, sub conducerea unor oameni încercaţi şi dezinteresaţi, să se dezvolte înainte, sau dacă, în locul erei nouă de reforme administrative, sociale şi financiare, o să revie timpul de neomenoasă exploatare şi de vînătoare de funcţiuni pe care l-am avut de curînd. Mult n-ar dura o asemenea reacţiune, dar în orice caz, în timpuri în care ţara are nevoie de o conducere serioasă pentru garantarea siguranţei sale, o asemenea reacţiune ar fi o nenorocire.”
(Vezi: https://www.mihai-eminescu.ro/se-poate-pune-intrebarea-de-mihai-eminescu…)
Bla bla bla…cam atât face primarul ales de noi. Și el este la fel ca și partidul din care face parte, să nu uităm că inclusiv consilierul preferat (excludem partea feminină care este evident preferată), este fost psd ist,apoi duamna de fier tot în psd a bătut fierul ,iar cei pe care îi numește”specialiștii” din primărie tot pesede.deci??? Ne lași cu vrajeala?! Toți sunteți la fel niște nemernici care vă urmăriți doar interesele proprii! Vă mai votează dracu!
Du te Turculeț și bate ți coasa.
Ți a luat locul Hangan și Mica PSD ista.
Tu ocupate de București și politică.
Nu vezi ce se întâmplă în lipsa ta,?
Nu vezi cum te săpa ăștia.?
Întreabă ți consiliera de fier despre ce discuta cu PSD disti care o vizitează acasă , gen Doamna Pană și alți pesedeu.
Zâzania din PNL a început imediat după alegerile parlamentare din decembrie, 2020 , odată cu formarea coalitiei PNL-USR-UDMR. Cel care a agitat spiritele a fost un neica-nimeni, pe nume Rares Bogdan (alias Mister batistuță), cel care i-a reprosat dur lui Ludovic Orban că „a cedat trei ministere-cheie ale PNL” (ca si cum acestea ar fi fost aduse de acasă de Rares) si anume: Ministerul Dezvoltării către UDMR, iar Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Transporturilor către USR-PLUS. De altfel după debarcarea lui Ludovic Orban din fruntea guvernului si instalarea guvernului Cîțu, acelasi Rareș Bogdan a fost primul care i-a cerut demisia și de la președenția PNL. Animozitătile s-au accentuat pe tot parcursul anului 2021 culminând cu acea parodie de Congres PNL care a dus la ruprea partidului, urmată de demiterea guvernului Cîțu prin motiunea de cenzură din 5 octombrie si la destrămarea coalitiei PNL-USR-UDMR. De atunci se tot incearcă o formulă de guvernare alături de PSD, care de data asta a devenit „vioara I-a” la negocierea portofoliilor având ca argument numărul cel mai mare de parlamentari. Culmea ipocriziei lui Rares Bogdan este că de data asta nu mai plânge că PNL a pierdut mai multe ministere-cheie, în favoarea PSD si anume: Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei si Ministerul Agriculturii.