Odată cu creșterea cazurilor de COVID se așteaptă, inevitabil, trecerea în ONLINE a cursurilor școlare. Premierul Cîțu a anunțat că se vor acorda din nou acele zile libere plătite, părinților cu copii sub 12 ani. O parte dintre părinți însă NU vor avea voie să-și ia liber. Vor primi în schimb un spor la salariu.
Trecerea tuturor cursurilor școlare în online pare să fie un lucru inevitabil. Cel puțin asta susțin oficialii, pe baza evoluției cazurilor de COVID.
În acest context, premierul Florin Cîțu a anunțat că se vor acorda din nou zile libere plătite părinților care stau acasă cu elevii sub 12 ani.
„Eu am spus că vreau să fie prezenţă fizică şi în continuare vom face totul pentru a avea prezenţă fizică în anul şcolar 2021-2022. Bineînţeles că dacă mergem în această direcţie şi vor fi şcoli sau clase închise şi părinţii trebuie să stea acasă, avem o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susţine financiar, era o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era.
Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinţii trebuie să stea acasă cu copiii dacă se închid şcolile. E vorba de părinţi care nu sunt în telemuncă şi aşa mai departe. Măsurile există, le-am folosit şi anul trecut, le putem folosi şi anul acesta„, a menţionat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
Părinții, angajați la stat sau la privat, cu copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator.
Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu.
O categorie de părinți NU au voie să-și ia liber
Chiar dacă au copii sub 12 ani înscriși la școală, unii părinți NU au voie să își ia liber.
Categoriile de angajați care NU au dreptul la zile libere sunt salariații din:
- sistemul de ordine publică
- sistemul de apărare
- sistemul medical.
Aceștia vor primi un spor la salariu – suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă prin zile libere plătite.
Indemnizația se acordă doar condiționat, doar unul dintre părinți are dreptul să primească aceste zile libere plătite, nu ambii.
Celălalt părinte trebuie să fie activ – fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ. Dacă unul dintre soți este în concediu de creștere a copilului, de exemplu, ceălălalt nu poate solicita zile libere plătite, a precizat Adrian Bența.
Când persoanele fizice solicită aceste drepturi, dau o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legii, sub sancțiunea falsului în declarații, că sunt singurul părinte care beneficiază de aceste drepturi. Aceste documente se depun la angajator împreună cu o copie a certificatului de naștere a copilului.