Vești bune, astăzi, de la Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud. Nu mai avem nicio unitate de învățământ cu toaleta în curte. Ultima aflată în această situație, cea de la Silivașul de Câmpie, urmează să fie autorizată de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, aici construindu-se în vară o toaletă corespunzătoare.
„Măsurile de siguranță vor fi respectate. Există o cantitate suficientă de măști, dezinfectanți și alte materiale în școli pentru a facilita aceste măsuri. Acolo unde există semnale că sunt cantități insuficiente, derulăm procedurile de achiziții.
În ceea ce privește clădirile aflate în reabilitare, au fost identificate soluții pentru relocarea elevilor și pentru desfășurarea procesului de învățământ în condiții optime”, a subliniat astăzi inspectorul școlar general Aurelia Dan.
22 de unități de învățământ nu au autorizație de securitate la incendii
„La începutul lunii septembrie, era vorba despre 22 de clădiri care funcționează fără autorizație de securitate la incendii. O parte dintre aceste clădiri au deja avizul de securitate, urmând ca lucrările să fie finalizate și să se facă recepția lor. Trei clădiri din cele 22 clădiri urmează să vină cu documentația întocmită direct la autorizare.
E vorba de unități de învățământ din Țagu, Bozieș și Rebrișoara. Altele au proiectele în curs de elaborare pentru a intra în legalitate. O altă clădire din Sângeorz-Băi are în elaborare studiul de fezabilitate. Există și patru clădiri care nu au nimic. La Budacul de Jos se caută încă sursa de finanțare pentru partea de proiect și investițiile necesare. La Feldru există un after-school autorizat, transformat în grădiniță. Pentru această transformare necesită o altă documentație. La Școala din Sânmihaiu de Câmpie se întocmește proiectul chiar de azi, după ultimele discuții cu reprezentanții acesteia. Mai avem la Poienile Zagrei o școală fără autorizație. Și aici se caută soluții pentru finanțare. Sperăm că și aceste construcții să poată intra în legalitate cât mai curând”, a explicat colonelul Constantin Florea, comandantul ISU BN
Prezentă la ședința de Colegiu Prefectural a fost și dr Anca Andrițoiu, care a vorbit despre autorizația sanitară necesară școlilor pentru funcționare.
În Bistrița-Năsăud funcționează acum 307 unități de învățământ, din care 295 publice și 12 private.
Toate cele 12 unități de învățământ private (5 grădinițe, 5 școli, 2 postliceale) sunt autorizate din punct de vedere sanitar.
Unități fără autorizație sanitară de funcționare sunt 46: 2 licee, 25 școli primare și gimnaziale, și 19 grădinițe.
Acestea nu au primit autorizația pentru că fie sunt în construcție sau reabilitare (2 licee, 4 școli gimnaziale), fie nu au cerut încă autorizație, fiind clădiri noi. Este și cazul a două grădinițe și o școală primară.
Alte clădiri nu au promit autorizația sanitară pentru funcționează în clădiri cu altă destinație – case particulare sau parter de bloc (5 grădinițe, 2 școli). Iar 12 grădinițe și 18 școli funcționează în condiții necorespunzătoare (clădiri vechi, deteriorate, fără sursă de apă sau cu sursă de apă nepotabilă).
Din cele 302 unități de învățământ cu personalitate juridică și structuri – 274 nu au asigurată niciun fel de sistem de pază și protecție la intrare.