0.1 C
Bistrița
marți, noiembrie 26, 2024

SĂRBĂTOARE: Adormirea maicii Domnului. Sfântă Fecioară Maria sporește-ne mintea cu lumina adevărului lui Hristos

Sfântă Fecioară Maria înduplecă-l pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru să le dea mai marilor noştri – înţelepciune şi putere. Judecătorilor – dreptate şi necăutare la faţa omului.

Păstorilor – înţelepciune duhovnicească, râvnă şi buna pază a sufletelor noastre.

Învăţătorilor – smerită înţelepciune.

Fiilor – ascultare.

Şi nouă tuturor – Duhul chibzuinţei şi al evlaviei, duhul smereniei şi al blândeţii, duhul curăţeniei şi al adevărului….

Şi acum, maică prealăudată, dă-ne buna sporire a minţii…

Pe cei aflaţi în vrajbă şi în dezbinare împacă-i…

Pe cei rătăciţi din nesocotinţă întoarce-i spre lumina adevărului lui Hristos…

Luminează-ne cu bucuria cea nepieritoare…

Sărbătorim pe 15 august cea mai mare sărbătoare religioasă a verii – Sfânta Marie Mare: Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea ne amintește de moartea Fecioarei Maria și înălțarea ei cu trupul la cer.

Este deja o tradiție ca, de Sfânta Maria Mare, creștinii din întreg județul, dar și din alte părți alte Transilvaniei, să facă pelerinaje la Nicula și Dobric. 

Se vorbește printre credincioși că o rugăciune rostită din tot sufletul, în fața Icoanei Maicii Domnului din Dobric, dă roade. De-a lungul timpului, icoana a alinat durerile multor credincioși, iar pe unii i-ar fi vindecat chiar și de cancer…

La Mănăstirea Nicula s-au adunat încă de ieri aproape 10.000 de credincioși, potrivit celor de la Dejeanul.ro

Conform canoanelor bisericeşti, azi nu se spune „La mulţi ani”. Românii care poartă acest nume îşi serbează onomastica pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului.

Superstiţii şi credinţe din străbuni

În dimineața zilei de 15 august, tradiția spune că femeile trebuie să meargă la biserică cu fructe (struguri, prune) și bucate alese. Acestea se sfințesc, fiind apoi împărțite în cinstea celor trecuți în neființă.

Se spune că această sărbătoare se respectă mai ales pentru sănătate, căsătorie, nașteri ușoare și vindecări.

Dacă înfloresc trandafirii până în ziua de Sfânta Maria, toamna va fi lungă.

O veche tradiție populară mai spune că de Sfânta Maria Mare se încheie dusul oilor la munte. 

Bărbații își schimbă pălăria cu o căciulă. După Sfânta Maria Mare vremea începe să se strice, prevestind capriciile toamnei.

Se deschide un nou sezon de nunţi în biserică, până în noiembrie, când începe postul Crăciunului. În perioada rămasă până în 8 septembrie, când e sărbătorită Sfânta Maria Mică (nașterea Maicii Domnului), se lucrează intens la semănăturile de toamnă, pentru ca rodul să fie bogat.

Tot în această zi se angajează paznicii la vii.

Florile culese azi se pun la icoane, pentru că au puteri tămăduitoare, alină durerile şi protejează de fulgere.

Se mai crede că uşa casei trebuie ţinută deschisă, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă și să aducă binecuvântare. 

Potrivit tradiției, adormirea Maicii Domnului a fost vestită de Arhanghelul Gavriil

Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care a redactat „Viața Maicii Domnului”, spune că Arhanghelul Gavriil întinzându-i ramura de finic, i-a spus „Fiul și Domnul tău te cheamă: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astăzi, așa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pământului, așa vei bucura și oștirile cerești prin urcarea ta cea binecuvântată, cu care ai făcut să strălucească încă și mai mult sufletele sfinților”.

După această veste, Fecioara Maria a încercat să-i încurajeze pe cei apropiați. „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Vreau să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființă și viață. Și când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă.

Pentru ca Cel ce o judecă în milostivirea Sa, să se milostivească de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții. Iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Păstor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc…!

Apoi a mulțumit Domnului pentru toate. Mântuitorul a venit la ea împreună cu cetele îngerești și i-a zis: „Fericită fii și să se bucure inima ta. Pentru harul care ți-a fost dat, tot sufletul care va chema numele tău cu sfințenie nu va fi lepădat, ci va afla mângâiere și milostivire în această viață și în veacul viitor…

Foto @ Dejeanul.ro

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. IO… ERAM ALA … cu sapca si cu masca VERDE de pe … ” moaca ” ! Si ne miram de ce nu se va sfarsi degraba cu aceasta pandemie … !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele. La Materom Skoda ai parte de reduceri speciale valabile până în 31 decembrie!

Se fac angajări la Cabinet Psiholog-Psihoterapeut Rozalia Şutea, MasterFoam, RCB Electro și Delice Pan

Cabinet Psiholog-Psihoterapeut Rozalia Şutea își mărește echipa. Se oferă pregătire și suport complet pentru dezvoltarea în lucrul cu copiii neurotipici. Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...