1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO: Clădirile istorice din Bistrița, modelate admirabil în lut, la Liceul de arte „Corneliu Baba”

Clădirile istorice din Bistrița ni se dezvăluie, în aceste zile, într-o formă inedită, la Liceul de arte „Corneliu Baba”. Elevii liceului le modelează în lut sau plastilină, în cadrul unei tabere de vară la care participă și colegii lor din Chișinău.

De mai bine de cinci ani, elevii de la Liceul de arte „Corneliu Baba” din Bistrița se întâlnesc în fiecare vară cu elevii din Chișinău.

Proiectul se intitulează Sub semnul culorilor primare, anul trecut desfășurându-se online.

„Am conceput proiectul acum câteva luni, când nu se știa cu certitudine dacă în acest an ne putem întâlni fizic… S-au mai relaxat lucrurile între timp. Ne-am gândit să-i invităm pe elevii din Bistrița în atelier. E mai greu să modelezi online în lut”, ne-a explicat coordonatorul proiectului, profesorul Adrian Puțura.

În fiecare dimineață, elevii și profesorii din Bistrița au intrat în direct cu cei din Chișinău. Au  păstrat astfel contactul în permanență, împărtășindu-și impresiile.

Elevii Liceului Principesa Natalia Dadiadi sunt coordonați de profesorii Elena Marițoi și Vasile Gâtlan.

Lucrările realizate în cadrul taberei vor putea fi admirate mâine, de la ora 12: 

Tabăra internațională de vară care se desfășoară în aceste zile la Liceul de Arte „Corneliu Baba” are drept subiect modelarea 3D. E vorba atât de tehnici clasice (modelaj în lut sau plastilină), cât și tehnici moderne, digitale”, a precizat Adrian Puțura.

Asociația de părinți CorneliusArt a depus proiectul și la Primăria Bistrița, primind finanțare nerambursabilă de la bugetul local. Cu acești bani s-a cumpărat o imprimantă 3D.

Am și folosit-o deja, imprimând o machetă a Casei Argintarului. Ne-a luat cam 12 ore.

Cu ajutorul programelor de proiectare, vor învăța și elevii să folosească imprimanta pentru a crea diferite alte machete ale unor clădiri cu valoare istorică din oraș. Mai mult, vor învăța să aprecieze și patrimoniul local. Iar în final, intrând în contact cu modalitățile de proiectare digitale, vor putea să compare cele două modalități de lucru în volumetrie…”, ne-a mai explicat profesorul Adrian Puțura.

13 elevi ai Liceului „Corneliu Baba” din clasa a VII-a până într-a X-a au petrecut câteva ore la școală, în această săptămână. 

Eu mi-am ales să modelez în lut câteva case din Sugălete. A fost destul de dificil să modelez porțile, însă mi-a plăcut foarte mult. Chiar mă pasionează genul ăsta de activități. Am făcut modelaj și în clasa a IX-a. Eu trec acum într-a XI-a, sunt la Arhitectură, așa că subiectul taberei de vară mi s-a potrivit perfect…”, ne-a povestit Ioana Cocean, una dintre elevele participante.

Ea ne-a explicat că s-au documentat din diverse cărți, dar și de pe internet și s-a declarat încântată de atmosfera relaxată și prietenoasă din tabără.

Mi-a luat cam trei ore să modelez Sugăletele… Cred că ar fi fost mai simplu să aleg o singură clădire, dar mi-a plăcut mult ansamblul de mici căsuțe colorate. Alți colegi de-ai mei au ales Biserica Evanghelică, alții – Casa Argintarului. Acum trebuie să se usuce puțin, după care să ardem lucrarea în cuptorul liceului. Apoi o s-o și pictez… Lucrarea va participa la un concurs și poate voi reuși s-o și vând dacă o vrea cineva…”, a completat Ioan Cocean.

Alți 12 elevi de la Liceului Principesa Natalia Dadiadi din Chișinău fac același lucru, în aceste zile, modelând clădiri din orașul lor. 

În proiect s-au implicat – ca în fiecare an, de altfel – Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud și Clubul Lions Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: