1.3 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

DE NERECUNOSCUT: A fost inaugurată prima poartă din centrul istoric al Bistriței, restaurată la inițiativa Petrus Italus Trust

Au promis și s-au ținut de cuvânt! Voluntarii Petrus Italus Trust au inaugurat duminică prima poartă restaurată din centrul vechi al Bistriței. Totul a început în martie, cu o inedită provocare pentru comunitatea orașului. 

Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniu bistrițean – lansa în martie o neobișnuită provocare – tuturor celor care iubesc Bistrița. Atât bistrițenii persoane fizice, cât și societățile comerciale, au fost invitați să se implice și să-și lase amprenta asupra celor mai cuceritoare „cărți de vizită” ale orașului: 

Petrus Italus Trust lansează o provocare neobișnuită pentru toți cei care IUBESC Bistrița

FOTO: Șase porți seculare din Bistrița și-au găsit deja „părinți adoptivi”!

La doar cinci luni distanță, Petrus Italus Trust a scos la lumină și primele rezultate. Prima poartă restaurată în urma campaniei a fost inaugurată duminică. „A fost o poartă cu probleme structurale. Lipsea partea de jos. Cam până la o jumătate de metru, lemnul era foarte deteriorat… La fel și partea de mijloc. A trebuit să refacem efectiv elementele și ornamentele lipsă… Este o poartă tip sandwich, din scânduri de 2,5 centimetri.

Am fost nevoiți să restaurăm două porți într-una singură… Partea dinspre stradă, acoperită cu vopsea, la care se văd mai greu intervențiile, dar și partea din interior. Aici am decis să rămână lemnul natur. Aici se văd mai limpede și intervențiile. Am inserat lemn de stejar, din aceeași esență cu originalul. A fost o aventură întreagă și cu clanța, și cu ornamentele…

Clanța, de pildă, a fost refăcută după niște desene vechi, din aceeași perioadă. Am refăcut shield-ul, am tăiat modelul cu laser și am folosit câteva elemente forjate. La următoarele porți vom încerca să lucrăm și clanța manual”, ne-a explicat Teo Petrean, profesorul Liceului de Arte „Corneliu Baba” care a dus greul misiunii de restaurare. 

Kinga Becsky, cea care locuiește pe Dornei la numărul 26, a fost și cea care a adoptat poarta, fiind cucerită de inițiativa celor de la Petrus Italus Trust. 

Ne doream de multă vreme să facem ceva cu poarta. Pe la începutul anului am povestit cu domnul Beniamin Rus, proprietarul de la numărul 24. El a sugerat să cumpărăm o poartă nouă, pe mine m-a atras ideea de a o restaura.

Kinga Becsky & Teo Petrean

La câteva zile distanță, a apărut provocarea celor de la Petrus Italus Trust. Încântată, m-am implicat în proiect și mi-am adoptat propria poartă. L-am convins și pe domnul Beniamin Rus că e cea mai bună soluție. Iar destinul a vrut ca – deși nu am fost primii părinți adoptivi implicați în proiect – să fim mai norocoși. Să fim noi primii proprietari cu poartă renovată. Poarta nu se putea nici măcar deschide. Am încercat noi, proprietarii s-o peticim cumva… Dar era varză. Până acum nici n-am văzut-o dată jos din țâțâni…! Au făcut o treabă extraordinară cu ea”, ne-a povestit Kinga Becsky.

Cristian Roth-Gross, președintele Forumului Democrat German și membru fondator în Petrus Italus Trust s-a arătat încântat în fața „primului rezultat palpabil al proiectului. Sper să urmeze și altele de-acum încolo. Sper că de-acum lucrurile vor merge mult mai ușor. Am urmărit lucrările, am fost chiar și în atelierul domnului Teofil Petrean, care s-a ocupat de restaurarea porții. Am înțeles că și-a găsit un atelier mai încăpător. Sperăm să-i dăm de lucru și în continuare…

Cristian Roth-Gross a mai explicat că în proiect urmează să fie restaurate încă 11 porți din centrul istoric al orașului.

Mai mult, există promisiuni și de la sașii plecați din Bistrița. Și ei vor să se implice în proiect și să adopte 3, 4 porți. „Atunci când vom reuși să restaurăm măcar 20 de porți, aspectul străzilor din centrul vechi se va schimba, cu siguranță. Sperăm că lumea va deveni mai curioasă și mai interesată să ajute. Ne-ar bucura mult ca inițiativa unui grup restrâns de oameni să fie îmbrățișată de câți mai mulți bistrițeni…”, a mai spus Cristian Roth-Gross. 

Sperăm ca restaurarea acestor porți să fie susținută de proprietari / firme de utilități și prin îngroparea firelor inestetice și efectuarea de proiecte de restaurare a fațadelor, trimise spre avizare Direcției Județene pentru Cultură.

Aceste proiecte trebuie să folosească primul strat de culoare, în acest caz un crem-calcar care ar fi mers de minune cu verdele-fistic de la poarta. Noi am făcut studiu istoric și am găsit culoarea folosită – ascunsă sub câteva straturi de vopsea.

Rozul adăugat ulterior pe fațadă nu face pereche bună cu verdele-fistic găsit de noi la „săpat.” Dar toate trebuie să înceapă de undeva. Probabil că odată restaurate, porțile vor striga și după restaurarea fațadelor”, au precizat voluntarii Petrus Italus Trust. 

Mulțumim Primăriei Bistrița pentru ajutorul dat la transportul porții! Mulțumim RAAL SA pentru donarea compresorului necesar muncii de restaurare și mulțumim tinerilor voluntari”, au mai transmis cei de la Petrus Italus Trust.

Dacă doriți să adoptați o poartă pentru a o salva – puteți scrie celor de la Petrus Italus Trust direct pe messenger. Toate informațiile necesare se găsesc AICI

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: