Răscolitoarea Simfonie a IX-a, compusă de Beethoven în 1824, a fost interpretată ieri seară, la Sinagoga din Bistrița, pe o vioară Stradivarius și un pian. Zeci de bistrițeni au asistat la un tulburător spectacol. După un an și jumătate de viață dată peste cap, muzica ne-a transmis un mesaj mai actual decât oricând…
Emoționanta Odă a Bucuriei a răscolit ieri seară Sinagoga. Aici a poposit Turneul internațional Stradivarius. Iar violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Josu de Solaun au oferit melomanilor din Bistrița un impresionant recital.
Cei doi muzicieni au interpretat Simfonia a IX-a, finalizată de Beethoven în 1824.
Alexandru Tomescu a admis că „îți trebuie un dram de nebunie să crezi că tu, biet muzician muritor, poți reda pe cele 4 corzi ale viorii tale, cu sprijinul pianului, întreaga încărcătură muzicală, emoțională a acestei capodopere a umanității…”
Simfonia a IX-a de Beethoven este interpretată, în mod normal, de peste 100 de persoane. Beethoven și-a închipuit-o pentru orchestră simfonică, soliști și cor.
Alexandru Tomescu și Josu de Solaun au prezentat la Bistrița o inedită și tulburătoare transcripție pentru vioară și pian:
„Atunci când Beethoven a prezentat simfonia în premieră, la Viena, s-au reunit pe scenă toți muzicienii din oraș – inclusiv cei amatori
A fost un punct de cotitură al istoriei muzicii. Generații întregi de compozitori au studiat, au ascultat și au analizat această simfonie. Toată muzica simfonică s-a împărțit practic în înainte și după Simfonia a IX-a…”, a mai explicat Alexandru Tomescu.
„Ce privilegiu, să pot cânta împreună cu bunul meu prieten – pianistul Josu de Solaun – această simfonie! Este extrem de solicitantă, nu doar muzical, ci și fizic și mental…
Proporțiile ei cosmice pentru epoca sa impresionează și astăzi, în epoca grăbită a celor 30 de secunde ideale pe social media.
Muzica are puterea de a modela curgerea timpului după fluxul său. Parcă nicăieri nu este acest mai lucru mai limpede ca în partea lentă, a treia, a simfoniei. Pur și simplu parcă ieși din timp și intri într-o altă dimensiune. Dimensiunea unor lumi accesibile numai lui Beethoven…
Finalul simfoniei, cu celebra Odă a Bucuriei transmite un mesaj parcă mai actual azi decât oricând. Cea mai mare bucurie este să fii prietenul cuiva. După un an și jumătate de distanțare socială și viață dată peste cap, mesajul muzicii ne ajută să redescoperim plăcerea și exuberanța prieteniei…”, a mai explicat Alexandru Tomescu.
Slavă ție, Stea curată,
Voie bună pe pământ
Sol din Rai cu Soare sfânt
Vraja ta aduce iară
Pe popor lângă popor
Toți pe lume, frați noi suntem
Unde vii ușor în zbor…
Cine a avut norocul
De prieten bun să dea
Cine știe ce-i iubirea.
Langă noi cântând să stea
Fericit un suflet drag
Te poate face pe Pământ
Cine n-a simțit iubirea,
Plece dintre noi plângând…