Mai puțin de jumătate din elevii care se înscriu la școală ajung să promoveze la examenul de Bacalaureat. Aceștia sunt lipsiți de perspective doar dacă refuză să învețe o meserie. Plaja locurilor de muncă pentru cei fără Bac este suficient de largă și diversificată încat cuprinde diverse aptitudini.
Spre exemplu, un sudor poate să caștige în jur de 2.500 de lei dacă prestează muncă de complexitate mică sau medie. Cei specializați însă în tehnica sudurii în argon, pot să caștige cateva mii de euro fără să fie nevoie să plece din țară.
Cei mai curajoși pot să opteze pentru postul de macaragiu, remunerat cu aproximativ 3.000 de lei. Trainingul durează în jur de 3 luni, iar viitorul imobiliar accelerat indică faptul că va fi nevoie de acest post mult timp de acum încolo.
Cei mai pretențioși se pot încadra relativ ușor în următoarele joburi: personal cinema, evenimente sportive, HoReCa, call-center, etc. Salariile pentru acest segment sunt, în mare parte, în zona salariului minim pe economie. Pentru un venit de 3.000 de lei, un tanăr fără Bacalaureat angajat într-un call center ar trebui să cunoască foarte bine limba engleză.
Asociația Oamenilor de Afaceri din Romania ( AOAR ) a dezbătut calitatea și precaritatea locurilor de muncă din țara noastră. Aceștia au făcut referire la absolvenții de liceu, care, în proporție de 50% nu reușesc să promoveze examenul, an de an.
„E clar că inteligența artificială și provocările aduse de inteligența artificială vor schimba radical piața muncii în următorii ani. Cand ai an de an 50% absolvenți de liceu fără Bacalaureat și fără nicio altă competență, atunci punem întrebarea: ce fel de locuri de muncă, și care e calitatea muncii pe care acești tineri o vor putea presta? ”, a declarat Nicolae Cristian Parvan, secretar general al AOAR.
Învățarea acestor meserii durează mai puțin decat studiile superioare. Însă perfecționarea vine în timp, iar cei care practică trebuie să înțeleagă bine acest fapt.
Și dacă ai facultate ce faci ești sluga la stapin asta este realitatea în capitalism cita vreme România a adoptat acest sistem.