Absolvenții de liceu din Bistrița-Năsăud se pot înscrie – de astăzi, 12 iulie și până în 18 iulie – la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca! Se pot specializa în Robotică, Inginerie Industrială sau Sisteme de Producție Industrială. Înscrierile se fac online.
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) îi anunță pe liceenii din Bistrița-Năsăud că au la dispoziție, chiar în oraș, o serie de specializări extrem de atractive.
Extensia Bistrița a UTCN va organiza și în acest an școlar admitere la facultate doar online, pe baza unui concurs de dosare.
Domenii:
Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției
-
Inginerie Industrială – specializare Sisteme de Producție Digitale (35 de locuri la buget, 20 locuri cu taxă)
-
Inginerie și Management – specializare Inginerie Economică Industrială (27 de locuri la buget, 19 locuri cu taxă)
-
Mecatronică și Robotică – specializare Robotică (30 de locuri la buget, 14 locuri cu taxă)
Facultatea de Inginerie Electrică
-
Științe Inginerești Aplicate – specializare Inginerie Medicală (23 de locuri la buget, 15 locuri cu taxă)
Iată ce acte sunt necesare înscrierii:
A se mentiona si de programele de master.
-Ingineria si managementul calitatii
-Robotica
-Sudura
Pentru acestea inscrierile incep in 19 iulie.
Cladirea vechiului tribunal nu rezolva problemele de spatiu cu care se confrunta Extensia Bistrita a UTCN. Incă din anul 2015, dupa ce fosta clădire a Tribunaluluia fost dată în comodat UTCN, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN- Prof. Dr. Ing. Virgil Ispas spunea că după reabilitare aceasta nu rezolvă decât partial problema spatiului necesar pentru cele patru specializări: inginerie industrială, inginerie şi management, o secţie de robotică şi o secţie inginerie medicală. El a mai adăugat urmatoarele: ”Din păcate, nu avem deloc locuri de cazare. Nu am putut lua studenţi din zona Moldovei din cauza acestui impediment că nu avem cămine studenţeşti” (https://timponline.ro/universitatea-tehnica-pe-val-la-bistrita-numar-record-de-studenti-in-anul-intai-si-planuri-mari/)
Despre edificarea unui Campus Universitar la Bistrita se vorbeste de foarte multă vreme fără să se facă nimiv concret. Inca din anul 2006, pe cand era viceprimar, Ioan Turc era preocupat de edificarea unui campus pentru învățământul universitar tehnic, în Bistrita. Ulterior, prin 2017 când profesorul Andrei Marga intentiona să sprijine infiintarea unei universităti autonome la Bistrita , Ioan Turc s-a declarat un sustinător al proiectului. (https://timponline.ro/ioan-turc-acest-proiect-lasat-moara/).
Solutia cea mai eficientă este construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care atractivitatea pentru viitorii studenti este scăzută iar influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. De aceea, autoritatile locale ar trebui să sprijine extensiie UBB si UTCN privind construirea unui campus universitar modern prevăzut cu spatii de invătământ care să includă săli de curs si laboratoare de lucrări practice, cămine studentesti, cantină, bibliotecă, sală si terenuri de sport, parcuri cu alei, etc. astfel incât să aducă un plus de atractivitate si o dorintă de a deveni student la Bistrita. Având in vedere că in prezent cercetarea stiintifică performantă se face in universităti, un astfel de Campus Universitar ar trebui să includă si clădiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizată la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natură să creeze un climat academic si o mai bună stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita. Până când universitătile prezente la Bistrita au extensiile improvizate in tot felul de maghernițe, calitatea invătământului superior la rămâne indoielnică. (Vezi: https://timponline.ro/despre-scoala-numai-de-bine/)