8.5 C
Bistrița
luni, martie 31, 2025

FOTO: Cum au ajuns doi bistrițeni, după ani de muncit pe brânci în Franța, să pună la cale primul festival al lavandei din județ

Au muncit pe brânci în Franța și au investit toată agoniseala la Delureni, comuna Urmeniș. Este povestea a doi bistrițeni, care au pus la ale primul festival dedicat lavandei din județ: BioLavanda.

Bistrițenii Cristian și Diana Palco sunt cei care cultivă lavandă și extrag uleiurile esențiale. Ulterior acestea iau calea occidentului și ajung în produse cosmetice ori medicale din țări precum Franța și Germania.

Povestea lavandei de la Delureni a început în anul 2015. Cristian Palco s-a întors din Franța cu gândul să dezvolte o afacere în jurul acestei plante minune. Văzuse astfel de culturi în afara țării și știa că planta se va adapta condițiilor din România. A pus bazele primei culturi, inițial pe o suprafață de 2,5 ha, apoi a mărit suprafața cultivată cu lavandă la șase hectare.

A investit 30 de mii de euro într-o distilerie în care separă apa de lavandă de uleiul esențial. La acest moment, familia Palco exportă 80 la sută din produsele finite ale distileriei, iar diferența o furnizează către procesatori români.

Mai mult, Diana și Cristian Palco s-au implicat și în cultivarea butașilor mai multor soiuri de lavandă. Pe aceștia îi comercializează la un tarif modic, de doar 2 lei/bucată, la o cantitate de 500 de butași comandați.

Ideea organizării primei ediții a festivalului BioLavanda a început anul trecut când în ciuda pandemiei, cultura de lavandă a început să fie căutată de persoane care și-au dorit să petreacă timp liber în aer curat bucurându-se de mireasma acestei plante. Și fotografii profesioniști care și-au dorit să surprindă în imagini frumusețea florii.

Festivalul a început vineri după-amiaza. Sâmbătă și duminică toți cei interesați sunt așteptați aici cu mare drag. 

În afară de cultura minune, în cadrul festivalului se poate vizita distileria specială.

Se pot face fotografii, se pot servi gustări calde sau băuturi răcoritoare.

În plus, organizatorii s-au gândit la familiile de tineri cu copii care ar putea să-i viziteze. Au amenajat în mijlocul naturii un spațiu de joacă destinat celor mici.

Afacerea celor doi tineri face parte din marea familie a Asociației Produs în Bistrița-Năsăud. Tinerii au parte de sprijin de specialitate din partea Direcției pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Reprezintă, practic, una dintre cele mai frumoase povești marca Poarta Transilvaniei. 

Foto @ Mihaela Ivan / Diana & Cristian Palco

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Locuiești în Bistrița? Alege garduri de beton rezistente de la Sigicom!

În Bistrița, din ce în ce mai mulți proprietari renunță la materialele fragile și aleg gardurile de beton – o soluție modernă, sigură și estetică. Spre deosebire de lemn sau metal, betonul nu ruginește, nu se deteriorează și nu necesită întreținere constantă. În plus, vine într-o gamă variată de modele, potrivite pentru orice stil arhitectural.

Mobilier și detalii șic pentru casa ta?! Paravane Decorative Bistrița îți face orice, la comandă

Dacă ai idei trăznite în ceea ce privește amenjarea interioară sau un spațiu unde nu se...

Prime Burger, la 3 ani de când bucură bistrițenii: Vă mulțumim!

Acum trei ani de zile bistrițenilor li s-au adus, mai aproape de casă, burgerii delicioși de...