Primarul comunei Parva, Ioan Strugari spune că în localitatea sa se vor înființa cel puțin 3 sau 4 puncte gastronomice. Mai mult, în comună s-au desfășurat și cursuri de formare în acest sens.
Viitorul localităților de munte este turismul. O spun reprezentanții administrației publice, dar și oamenii de rând. Satele cu tradiție pastorală însemnată, peisajele spectaculoase, diversitatea meșteșugurilor și tradiția populară sunt valori care vor atrage mereu vizitatorii.
Domeniile schiabile sau localitățile care organizează concursuri off-road vor fi completate de punctele de atracție ale turismului culinar. Cum? Prin înființarea în fiecare sat a punctelor gastronomice locale. Acestea sunt unități de tip familial care oferă produse și preparate alimentare specifice zonei.
La Parva, de exemplu, se va desfășura un curs de formare în vederea certificării a cel puțin trei sau patru puncte gastronomice locale.
”Ne dorim cel puțin trei sau patru astfel de puncte de atracție turistică. Am identificat câteva doamne care au fost încântate de propunerile noastre. La cursuri s-au înscris 12 participante. Intenționăm să le susținem pentru a parcurge toți pașii necesari pentru certificarea punctelor, iar deschiderea efectivă o vor face pe cont propriu.”, a declarat primarul comunei Parva, Ioan Strugari.
În urma cursurilor, persoanele înscrise vor dobândi competențele specifice culinare, de servire și igienice necesare pentru desfășurarea activității.
Turiștii care vor alege ca destinație comuna Parva vor avea astfel la îndemână cea mai simplă formă de acces la produse și mâncăruri tradiționale, specifice gospodăriilor din zonă. De asemenea, la nivelul localității se va crea posibilitatea certificării rețetelor, a păstrării și a conservării tradiției culinare.
Condiția esențială este ca persoana care deschide un astfel de punct să aibă produsele din gospodăria proprie, produse naturale. De asemenea, aceasta trebuie să asigure condițiile minime sanitare veterinare și de siguranță a alimentelor verificabile de către autoritățile competente. Capacitatea maximă a unui punct gastronomic local este de 12 locuri, iar acesta nu va putea înlocui serviciile oferite de hoteluri, restaurante sau pensiuni.