Garda Forestieră Bistrița-Năsăud are în curs de soluționare 41 de solicitări ale cetățenilor în urma atacurilor animalelor sălbatice în gospodării. 37 dintre acestea reprezintă atacuri ale urșilor. Animalele se apropie din ce în ce mai mult de municipiu. Oamenii sunt fără apărare în fața pericolului și se tem pentru propriile vieți.
Municipiul Bistrița devine un punct de atracție pentru urșii din pădurile din împrejurimi. Sunt tot mai dese aparițiile urșilor, iar de cele mai multe ori aceștia produc pagube materiale și ucid animalele din curțile oamenilor.
Pentru a fi siguri că primesc despăgubiri în cazul atacurilor, cetățenii trabuie să urmeze o serie de reguli. Printre ele, să declare animalele la autoritatea sanitar veterinară și să asigure paza animalelor pe timp de noapte.
De asemenea, deținătorii de animale domestice sunt obligați să folosească doar suprafețele declarate pentru pășunat și să asigure împrejmuirea adăposturilor pet imp de noapte.
„Soluția e exact ceea ce spunea domnul ministru al mediului Tanczos Barna, la Bistrița. E nevoie de un act normativ care să permită ca urșii agresivi să fie recoltați. În momentul în care vorbim de pătrunderea urșilor în intravilan, soluția e recoltarea exemplarelor. Astăzi trebuie să punem în balanță viața oamenilor cu viața urșilor. Întrebarea e ce alegem. Dacă alegem viața oamenilor care e mai presus decât cealaltă, atunci va trebui să recurgem la această soluție, pentru că habitatul animalelor se pare că nu numai că s-a extins. Dar ceva s-a întâmplat, adică urșii coboară deja în intravilanele noastre, ajung în orașele noastre, în satele noastre și atunci va trebui să vedem dacă îi putem muta în alt habitat. Ultima soluție în cazul în care devin agresivi este să-i recoltăm în mod direct, nu mai putem aștepta să intre în locuințe, să atace oameni.”, a declarat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.
Totodată, prefectul Dolha a atras atenția turiștilor care tranzitează diverse zone în această perioadă, să nu hrănească animalele sălbatice. În opinia lui Stelian Dolha, acest tip de comportament al oamenilor a atras animalele sălbatice spre zonele locuite.
Dolha fură curent,faptul că le-ati distrus habitatul ați tăiat toate pădurile jefuiti totul fără rusine .de asta vin urși în localități politruci nenorociții.
NU M-AS MIRA ca voi… politrucii astia capitalisto-burghezo-mosieresti… SA DATI O LEGE , PRIN CARE TOTI CEI CARE SE INTALNESC CU URSII… SA FIE IMPUSCATI … ( SI URSII INSTALATI IN localitatile si CASELE LOR ) !
Ce vină au urșii dacă le-a fost distrus căminul?
Criminalilor!!!
Vinovații se ascund în spatele lui Iohanus, vânzătorul pe nimic al celui mai mare urs din Europa!