Pornită și crescută ca o firmă specializată pe construcții și fabricarea unor materiale pentru acest sector, ÎNDEMÂNAREA face pași importanți pentru a conta și în alte două domenii de business: turismul și confecțiile metalice.
Investițiile de câteva milioane de euro realizate în ultimii ani în fabrica de prelucrări mecanice de la Livezile, un proiect greenfield susținut cu fonduri europene, dar și cele din Colibița și Tihuța (în turism) arată că Îndemânarea nu mai vrea să depindă de un singur sector de business, construcțiile.
„Compania noastră a crescut foarte mult în ultimul deceniu, suntem cred în Top 5 constructori din județ, poziție care ne onorează. Am vrut însă să vedem și dincolo de acest sector, pentru că un portofoliu diversificat al afacerilor îți poate asigura o mai mare stabilitate în caz că unul dintre sectoare nu funcționează din te miri ce motive. Din acest motiv, am analizat câteva oportunități și am decis să investim în turism și prelucrări mecanice, unde industria bistrițeană are deja tradiție.“ – spune Darius Simionca, directorul executiv al Îndemânarea.
În acest moment, fabrica de confecții metalice de la Livezile are contracte cu clienți importanți din Germania, Olanda, Polonia sau Cehia și este pe un trend crescător, deși a pornit producția de numai un an. Investitorii au deja în vedere să acceseze fonduri europene pentru a extinde afacerea.
Țintește zona de business cu un resort la Colibița
În paralel, investiția în hotelul de la Colibița este finalizată în proporție de 95%, în această vară urmând să fie inaugurată. Va fi un resort turistic cu standarde de top, care va fi dedicat în special clienților din lumea de business, evenimentelor de tip building team, work shop , conferințe, private party.
Anul trecut, Îndemânarea a achiziționat și hotelul Castel Dracula din Pasul Tihuța, iar unii dintre cei mai buni arhitecți din țară lucrează acum la un proiect de reabilitare și extindere a resortului.
“Credem că în câțiva ani cele două noi linii de business vor însemna destul de mult în activitatea companiei. Sigur, nu vom renunța niciodată la construcții și la producția și comercializarea de agregate și prefabricate din beton, este domeniul unde suntem foarte buni, dar cu siguranță vom selecta cu atenție proiectele, lucrările, licitațiile în care ne vom implica. Vrem să găsim un echilibru între cele trei afaceri, o stabilitate pe care doar construcțiile nu ți-o oferă!” a mai spus Darius Simionca.
Lipsa forței de muncă și scumpirea prețurilor – provocările lui 2021
În 2020, compania a traversat cu bine pandemia și a crescut ușor față de anul anterior, ajungând la venituri de 57,8 mil. lei și la 250 de angajați (la nivel de grup). Marile provocări ale anului 2021 sunt și la Îndemânarea scumpirea accelerată a prețurilor la materii prime și lipsa de forță de muncă.
“Avem în construcții lucrări licitate acum 2-3 ani, la prețurile de atunci, care însă nu au început din cauza contestațiilor și birocrației. Suntem obligați să le realizăm acum, la prețurile materialelor de azi, chiar dacă nu vom obține profit la unele dintre ele. Cea mai mare provocare sunt însă oamenii disponibili azi pe piața muncii: puțini, slab pregătiți, vor să muncească foarte puțin și să câștige ca în Occident.
Nu ne-am dorit până acum, însă în acest an luăm în calcul să aducem și muncitori străini, oameni care au poftă de muncă. Am avut deja câteva discuții cu o firmă specializată pe importul de forță de muncă. Vrem să cream concurență pe anumite posturi și vor rămâne cei mai buni și mai dedicați”, a adăugat managerul Îndemânarea.